Geen nieuwe besmettingen gemeld in corona-epicentrum Wuhan
In de Chinese miljoenenstad Wuhan en de provincie Hubei zijn de afgelopen dag geen nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, melden de Chinese gezondheidsautoriteiten. Dat is voor het eerst sinds de uitbraak van het virus daar, eind december. Wel zijn in de regio nog eens acht patiënten overleden.
"Het wordt hier voorzichtig gevierd", zegt China-correspondent Sjoerd den Daas. "China is door een verschrikkelijke periode gegaan de laatste drie maanden. Maar Wuhan en Hubei zitten wel nog grotendeels op slot."
Het aantal nieuwe patiënten dat de autoriteiten in Wuhan melden, daalt al enige tijd. Gisteren meldden de Chinese gezondheidsautoriteiten één nieuwe besmetting.
Twijfel over gunstige cijfers
Wantrouwen over de cijfers van de Chinese overheid is er ook: een deel van de daling wordt mogelijk veroorzaakt doordat de Chinese overheid minder of geen tests meer laat uitvoeren.
In het land zijn volgens de autoriteiten ruim 80.000 mensen besmet met het coronavirus, van wie een groot deel in Wuhan. Meer dan 70.000 mensen in China zijn inmiddels hersteld.
Toch is de druk, ook elders in het land, nog groot, zegt Den Daas: "De meeste Chinese steden hebben strenge quarantainemaatregelen. Men waakt voor een nieuwe uitbraak op andere plekken. We zien het aantal inkomende reizigers dat besmet is, rap toenemen, dus men maakt zich hier nog wel zorgen over wat er nog komen gaat."
Zuid-Koreaanse aanpak als voorbeeld
In buurland Zuid-Korea ging het enige tijd de goede kant op. "De laatste dagen kwamen er minder dan 100 nieuwe besmettingen per dag erbij. Het land test massaal, al zeker een kwart miljoen mensen zijn getest." Dat gebeurt in een soort drive-through. Mensen worden snel getest en krijgen relatief snel resultaat.
In het land zijn ook rigoureuze maatregelen genomen, een hele regio is op slot gegooid. "Dat leek heel goed te werken, maar gisteren kwamen er ineens 150 nieuwe besmettingen bij." En er zijn nieuwe brandhaarden in andere delen van het land, ver weg van de originele brandhaard.
Toch valt de uitbraak in Zuid-Korea mee. President Moon wilde zijn aanpak over de hele wereld uitrollen. Hij heeft ook gebeld met de Franse president Macron en gevraagd om te leren van wat het Aziatische land heeft gedaan. "Hij roept vooral op om wereldwijd te coördineren, zodat iedereen kan proberen om de epidemie zoveel mogelijk de kop in te drukken."
Nicaragua en El Salvador
Sinds de eerste besmetting heeft het virus zich over vrijwel heel Europa, Azië en Amerika verspreid. In de Midden-Amerikaanse landen Nicaragua en El Salvador is het virus vandaag voor het eerst geconstateerd.