Gevangenen in Milaan eerder deze maand bij een protestactie
NOS Nieuws

Zorgen om mogelijke uitbraken coronavirus in gevangenissen

Wereldwijd groeit de zorg dat het coronavirus zijn weg vindt naar gevangenissen. Om die reden worden in sommige landen gevangenen tijdelijk vrijgelaten; in andere landen nemen de spanningen in de cellencomplexen flink toe.

Iran liet gisteren weten 85.000 gedetineerden voorlopig vrij te laten om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het gaat in veel gevallen om politieke gevangenen. Dat gebeurde na een oproep van de Verenigde Naties, die stelt dat er al besmettingsgevallen zijn in de overvolle Iraanse gevangenissen. Het coronavirus heeft tot op heden zeker 1135 Iraniërs het leven gekost. Het aantal positief-geteste mensen staat op ruim 17.000.

In veel landen lopen gevangenen een extra groot risico besmet te raken, omdat hun leefruimtes vies en overbevolkt zijn. Ze verblijven meestal in gedeelde ruimtes met slechte ventilatie en hebben weinig zeep.

In de Verenigde Staten ontvangen rechters verzoeken om gevangenen te beschermen tegen de ziekte door ze tijdelijk elders te huisvesten. Ook daar zijn veel detentiecentra niet in staat om verspreiding van een virus in te dammen, zeggen advocaten.

En in Egypte wordt massaal opgeroepen om het Iraanse voorbeeld te volgen en gevangenen vrij te laten. Op Twitter vragen activisten de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de druk op te voeren op de regering in Caïro.

Er zijn ook zorgen om de gevangenissen dichter bij huis. Volgens de Raad van Europa zijn de omstandigheden in België verontrustend. De Raad wijst op de verouderde gevangenissen daar, die bestaan uit kleine cellenblokken omringd met bakstenen muren die het plafond niet bereiken. In Nederland zijn soortgelijke gevangenissen al jaren gesloten.

Daarnaast kent België een tekort aan cellen en personeel. De autoriteiten proberen een uitbraak te voorkomen door de temperatuur van inkomende gedetineerden te meten. Bij constatering van koorts wordt de gevangene geïsoleerd. Daarnaast mogen gedetineerden tot 4 april niet meer naar buiten en geen bezoek krijgen. Ter compensatie krijgen ze 20 euro beltegoed, om het contact met de buitenwereld te onderhouden.

Zes dode gevangenen in Italië

In verschillende landen groeit de onrust over de gevangenissen. In Italië vielen eerder deze maand zes doden bij rellen in cellencomplexen. Meerdere gevangenen ontsnapten. Dat gebeurde nadat de overheid bekend maakte dat de gedetineerden geen bezoek meer mochten ontvangen en alleen nog telefonisch of via internet met de buitenwereld mogen communiceren.

Gedetineerden klommen ook in hekken en staken cellen in brand:

Spanningen in Italiaanse gevangenissen om coronavirus

In Brazilië zijn er ook rellen uitgebroken. Daar zijn 834 gevangenen gevlucht uit vier gevangenissen. Volgens Braziliaanse media zijn 429 van de ontsnapte gevangenen alweer opgepakt.

Volgens verschillende vakbonden van gevangenispersoneel is het tot dusver rustig in de Nederlandse gevangenissen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn daar nog geen corona-gevallen geconstateerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl