NOS Nieuws

Kamermeerderheid: nu geen 'lockdown' van Nederland

Een ruime Kamermeerderheid schaart zich achter de kabinetsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. PVV en Forum voor Democratie riepen op om per direct een 'lockdown' in te stellen, maar andere partijen zien dat niet zitten.

"Het woord lockdown klinkt heerlijk, maar er is al heel veel gesloten in Nederland", zei Jetten van D66. "Politici die doen alsof ze in andere landen veel meer doen, schetsen een verkeerd beeld."

Bij een lockdown wordt tijdelijk het openbare leven in Nederland zo goed als stilgelegd. GroenLinks-leider Klaver zei zich te kunnen voorstellen dat iets dergelijks in de toekomst nodig kan zijn. "Maar zover zijn we nog niet."

In de soep

Door geen strengere maatregelen te nemen, maak je meer mensen ziek, betoogde PVV-leider Wilders. "Wij zullen nooit tekenen voor het bewust ziek maken van mensen, waardoor het helemaal in de soep loopt."

FvD-leider Baudet zei dat het kabinet moet zorgen dat mensen minder contactmomenten hebben. "Hoe eerder je dat doet, hoe minder slachtoffers je hebt." Andere partijen volgen de redenering van het kabinet dat het virus weer de kop opsteekt zodra de maatregelen worden versoepeld.

De meeste partijen geloven nu niet in een lockdown:

Tweede Kamer: 'lockdown' klinkt heerlijk, maar is geen oplossing

Een aantal Kamerleden wees erop dat de premier verwarring heeft veroorzaakt door in zijn toespraak van afgelopen maandag nadruk te leggen op groepsimmuniteit. Dat is niet per se een doel van de huidige maatregelen, maar kan daar een gevolg van zijn, stelde RIVM-directeur Jaap van Dissel eerder vandaag in een briefing van de Kamer.

"Het is belangrijk om nu duidelijk te maken dat maximale beheersing het doel is", deed PvdA-leider Asscher een oproep aan het kabinet. "Vandaag moet duidelijk worden dat Nederland niet heel andere keuzes maakt dan andere landen", voegde hij daar nog aan toe.

In verband met het besmettingsgevaar zitten premier Rutte en vier ministers in de plenaire zaal van de Kamer op afstand van elkaar. Iedere fracties heeft maximaal twee leden afgevaardigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl