Corona-achtergronden

In de afgelopen 24 uur zijn er 93 coronadoden gemeld bij het RIVM. Daarmee komt het totale dodental in Nederland op 639. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis opgenomen is (geweest), is met 454 toegenomen tot 2954. Het aantal overledenen is lager dan de 112 van gisteren, terwijl het aantal ziekenhuisopnames hoger is dan ooit sinds de start van de crisis.

Het algemene beeld is volgens het RIVM nog altijd dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en het aantal overledenen minder snel toenemen dan je zonder maatregelen zou verwachten. "Als deze lijn zich doorzet, kan over een aantal dagen geconcludeerd worden of de genomen maatregelen (afstand houden, sociaal contact beperken, handen wassen) werken."

NOS

Noord-Brabant is met 2748 besmettingsgevallen nog steeds de zwaarst getroffen provincie, al neemt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daar wel af. Zuid-Holland (1508 besmettingen) en Noord-Holland (1401) zijn daarna de provincies met de meeste patiënten. In Zuid-Holland stijgt het aantal opnames sterker dan in andere provincies, meldt het RIVM. In Friesland (96) en Drenthe (98) zijn de minste besmettingen.

Er lagen begin van de avond ten minste 905 coronapatiënten op de intensive care, Het is niet duidelijk hoe veel meer dat er zijn dan een dag eerder, toen er 873 bezette ic-bedden werden gemeld. De vereniging van ic-artsen is overgestapt op een andere telmethode, waardoor de cijfers in de praktijk iets achterlopen. Omdat de cijfers niet langer vergelijkbaar zijn, staat er in dit artikel voorlopig geen grafiek van het aantal bezette ic-bedden.

Volgens de laatste beschikbare informatie zijn er momenteel in totaal 925 IC-bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Volgens minister De Jonge kan dat de komende dagen worden uitgebreid naar 1037. Ernst Kuipers, voorzitter van het coördinatiecentrum dat de bedden over het land verspreidt, benadrukt dat de capaciteit op dit moment nog voldoende is.

Leeftijden

De meeste patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest), zaten volgens het RIVM in de leeftijdscategorie 70-79 jaar. De meeste overleden patiënten zaten in de leeftijdscategorie 80-89 jaar.

NOS

Van de patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest), had ruim de helft met zekerheid onderliggende aandoeningen. 18 procent had die niet. Bij 29 procent is dit onbekend. Van de patiënten die zijn overleden, had ook ruim de helft met zekerheid onderliggende aandoeningen: 5 procent had die niet. Bij 42 procent is het onbekend.

De vaakst gemelde onderliggende aandoeningen zijn hart- en vaatziekten of een hoge bloeddruk. Bij ziekenhuisopnames geldt dit voor 30 procent van de patiënten.

STER reclame