Gelovigen buiten het heiligdom van Fatima Masumeh in Qom
NOS Nieuws

85.000 Iraanse gevangenen vrij vanwege corona, heiligdommen bestormd

Iran heeft 85.000 gevangenen tijdelijk op vrije voeten gesteld om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. Onder hen zijn ook politieke gevangenen, heeft een woordvoerder van de rechterlijke macht bevestigd.

Volgens hem zat ongeveer de helft van diegenen die zijn vrijgelaten, vast vanwege 'veiligheidsdelicten'. Of de overige vrijgelatenen om politieke redenen vastzaten, maakte hij niet bekend.

Een week geleden riep een VN-mensenrechtenrapporteur de autoriteiten in Teheran op om alle politieke gevangenen tijdelijk te laten gaan uit de overvolle gevangenissen. Voor de gedetineerden die vast blijven zitten, worden aanvullende maatregelen genomen tegen corona, laten de autoriteiten weten.

Op 3 maart mochten ook al 54.000 gevangenen de Iraanse gevangenissen verlaten voor de periode dat het land in de greep van het virus verkeert. Iran is zwaar getroffen door de corona-uitbraak. Er zijn bijna 15.000 besmettingen gerapporteerd; het officiële dodental staat op 853.

Heiligdommen bestormd

In de steden Mashhad en Qom hebben sjiitische gelovigen gisteravond twee heiligdommen bestormd die vanwege corona zijn gesloten voor het publiek.

Dat zag er zo uit:

Radicale moslims bestormen gesloten heiligdommen

In deze twee heilige plaatsen voor sjiieten bidden normaal gesproken dag en nacht gelovigen afkomstig uit het hele Midden-Oosten. Daarbij worden de graftombes aangeraakt en gekust. Vanwege het gevaar van besmetting hebben de gezondheidsautoriteiten de heiligdommen gesloten, tot grote woede van fanatieke gelovigen.

De politie maakte een einde aan de bestorming in de twee steden. Religieuze autoriteiten noemen de actie een "belediging" voor de heiligdommen en doen een een beroep op "de wijsheid en het geduld" van de gelovigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl