NOS NieuwsAangepast

Spoedcursus online lesgeven: 'Dit zijn de leuke kanten van zo'n bizarre situatie'

Hoe geef je les via internet? Op veel scholen wordt er met man en macht gewerkt aan het uitwerken van de digitale lessen. Op het Gerrit Rietveld College in Utrecht krijgen leraren een spoedcursus online-lesgeven.

Op de middelbare school zijn vrijwel geen leerlingen te zien. Af en toe komt er iemand zijn of haar kluisje leeghalen, maar de lokalen zijn leeg. Ondertussen worden de leraren in de aula klaargestoomd om online les te kunnen geven.

"Het is een leuke studiedag voor ons, we leren lekker veel bij", zegt een docent Spaans. "Dit zijn de leuke kanten van zo'n bizarre situatie."

Online je mondeling doen

De leraren krijgen een spoedcursus in het programma Teams, een soort Skype. "Ze leren hoe ze een live-verbinding kunnen maken en hoe ze een filmpje met uitleg op kunnen nemen", legt rector Yolanda Petemeijer uit. "Alle leerlingen zijn hierop aangesloten en als de leraren het ook onder de knie hebben kunnen ze straks thuisblijven en vanuit hun woonkamer lesgeven."

De school gaat niet het volledige rooster aanhouden, maar de docenten zullen zoveel mogelijk lessen proberen te laten doorgaan. Daarnaast hebben de leerlingen weektaken die ze gewoon thuis kunnen maken.

Het doel is om vooral de eindexamenleerlingen zo snel mogelijk weer les te kunnen geven. "Straks kan ik via dit systeem zelfs mondelinge examens afnemen", zegt de lerares Spaans.

YouTube-docent

Eindexamenkandidaten zijn ook de belangrijkste doelgroep voor geschiedenisleraar Rens Goedknegt. Hij maakt sinds twee jaar samen met drie vrienden speciale filmpjes voor YouTube. "Het is een leuke manier om kennis tot je te nemen. In 34 video's bespreek ik de belangrijkste onderwerpen die je moet weten voor je eindexamen, zoals de Koude Oorlog", vertelt hij.

Normaal staat hij vijf dagen per week voor de klas in Haarlem, maar vanaf vandaag geeft hij eindexamenkandidaten les via een livestream op Instagram. "Nu je niet met je vragen in het klaslokaal terecht kunt, is dit een mooie manier om je vraag direct beantwoord te krijgen."

In het hele land zijn docenten bezig om uit te zoeken hoe ze invulling kunnen geven aan het online onderwijs. Toch zijn veel scholen volgens Goedknegt nog niet klaar om hun leerlingen digitaal te ondersteunen. Met zijn platform Meneer Goedknegt probeert hij daarom niet alleen zijn eigen leerlingen uit Haarlem, maar ook eindexamenkandidaten uit de rest van het land een steuntje in de rug te geven.

Door live te gaan op Instagram moeten leerlingen het gevoel hebben dat er echt contact is met de docent. "Ze kunnen vragen stellen, er zijn live-bijlesmomenten en ik geef oefenopdrachten."

De komende tijd wil de geschiedenisleraar elke dag een van zijn 34 video's gaan bespreken. "Dit vraagt natuurlijk ook wel betrokkenheid van de leerlingen. Ze moeten eerst de video bekijken. Maar op deze manier kunnen ze 70 tot 75 procent van de stof voor het eindexamen doornemen. Een hele goede voorbereiding dus."

Op zijn kanaal Meneer Goedknegt probeert de geschiedenisdocent eindexamenkandidaten door hun examens te loodsen:

In Utrecht hoopt rector Petemeijer dat de school ook de lessen voor de andere leerlingen van het Gerrit Rietveld College zo snel mogelijk digitaal kan aanbieden.

"Binnenkort is het toetsweek, daar moeten ze zich op kunnen voorbereiden." En dikke kans dat de leerlingen die toetsen ook digitaal, vanuit huis, moeten maken. "We moet gewoon vertrouwen hebben in onze leerlingen en ervan uitgaan dat ze niet zullen spieken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl