Frank Korpershoek van Telstar
NOS Voetbal

Voetbalclubs in problemen: 'Schrapen om hoofd boven water te houden '

Nu in de voetbalwereld werkelijk alles stilligt vanwege het coronavirus, groeit voor de betaaldvoetbalclubs het probleem per dag. Niet alleen de fitheid van de spelers is een zorg, ook op financieel gebied krijgen clubs klappen te verwerken.

Met name kleine clubs hebben het lastig. Nu de competities tot en met 6 april stil liggen, hebben spelers, trainers en mensen op kantoor tijdelijk geen werk meer. Het zorgt voor veel vragen, ook voor Steef Hammerstein, commercieel directeur en waarnemend algemeen directeur van Telstar.

"We zijn er druk mee bezig en weten niet hoe lang het gaat duren. Dat is het grootste probleem", legt Hammerstein via de telefoon uit. "De inkomsten van de thuiswedstrijden vallen weg. Dat is ons belangrijkste verdienmodel. Ook al de horeca in het stadion is afgezegd en dat gaat ons serieus geld kosten. We zijn aan het kijken op welk moment het ons klem gaat zetten. Dat moment gaat wel komen."

Telstar-trainer Andries Jonker zit voorlopig ook thuis

Telstar, de huidige nummer tien van de eerste divisie, heeft een van de laagste begrotingen in het betaalde voetbal en zou dus als een van de eerste clubs in serieuze problemen komen.

"De eerste weken kom je wel door. Maar ik denk dat deze periode langer gaat duren dat de drie weken die er nu voor staan", aldus Hammerstein. "Het is afwachten wat het programma gaat worden. Op inhaalwedstrijden op maandagavond zitten wij ook niet te wachten. We zijn links en rechts al aan het kijken of we voor compensatie in aanmerking komen."

Telstar heeft zodoende al contact gehad met de overheid en voetbalbond KNVB om te kijken naar een oplossing voor deze periode. "Uitstel van betalingen, btw en andere lasten zou al helpen. We hebben ook een aanvraag lopen voor werktijdverkorting en misschien kan de KNVB met een noodfonds komen. Het is schrapen, maar dit moet er wel voor zorgen dat we ons hoofd boven water houden."

Telstar-speler Reda Kharchouch bedankt het publiek na de wedstrijd tegen Jong PSV

Volgens Hammerstein denkt de club niet alleen aan zichzelf, maar ook aan de spelers en andere medewerkers. Zij kunnen immers de komende weken niet aan de slag en daar moet een oplossing voor gevonden worden. Een tijdelijke werkloosheidsuitkering zou hiervoor een optie zijn voor Hammerstein.

"We laten ons adviseren. Een tijdelijke ww-uitkering zou prima zijn", denkt Hammerstein. "Als een overheidsuitkering niet honderd procent dekkend zou zijn voor onze mensen zullen wij het verschil gaan compenseren. Wij laten onze spelers en werknemers hier niet de dupe van worden."

"We moeten allemaal kijken hoe we dit gaan oplossen. De onbekende periode is het grootste probleem. Misschien starten we wel een crowdfundingactie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl