1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Rivalen Gantz en Netanyahu gaan om de tafel in Israël

De Israëlische oppositieleider Gantz en premier Netanyahu gaan praten over de vorming van een eenheidsregering. De twee rivalen hebben dat gezegd in een gezamenlijke verklaring, nadat president Rivlin hen in zijn ambtswoning had ontvangen voor overleg.

Eerder op de avond werd bekend dat Gantz van Rivlin de opdracht zou krijgen om een regering te vormen. Dat gebeurde nadat 61 van de 120 leden van het parlement de leider van de middenpartij Blauw en Wit hadden voorgedragen als formateur.

Gantz krijgt een maand om een regering te vormen, en Rivlin vroeg hem een 'grote coalitie' met Netanyahu's Likud-partij te verkennen. Na afloop zeiden Gantz en Netanyahu dat onderhandelaars van beide partijen zo snel mogelijk bijeenkomen.

Patstelling

De twee zijn al sinds begin vorig jaar in een strijd verwikkeld om het premierschap. Twee parlementsverkiezingen liepen vorig jaar uit op een patstelling. Bij nieuwe verkiezingen, twee weken geleden, kreeg demissionair premier Netanyahu weliswaar de meeste stemmen, maar hij kan niet rekenen op een parlementaire meerderheid die hem steunt.

Voor Gantz geldt dat wel. Hij weigerde tot dusverre echter samenwerking met Netanyahu, omdat de Likud-leider wordt verdacht van onder meer omkoping en fraude.

"Maar het is nog lang niet zeker dat Gantz een coalitie kan vormen met andere partijen dan Likud", zegt correspondent Ties Brock. "Daarvoor liggen de partijen die hem steunen inhoudelijk veel te ver uit elkaar." Het gaat om zowel linkse partijen, het rechts-nationalistische Israël Ons Huis als de Arabisch-Israëlische Gezamenlijke Lijst.

Proces uitgesteld

Het proces tegen Netanyahu is vanwege de corona-uitbraak in Israël uitgesteld. Aanvankelijk had hij dinsdag voor het eerst voor de rechter moeten verschijnen, maar dat wordt twee maanden later. De rechtszaak tegen hem begint nu op 24 mei. Zolang Netanyahu premier is, kan hij niet worden veroordeeld.

In Israël zijn inmiddels 213 besmettingen met het coronavirus bekend. Er zijn nog geen mensen aan het virus overleden. Premier Netanyahu heeft zich uit voorzorg laten testen. Het resultaat bleek negatief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl