Deze toerist uit Hongkong staat voor een dichte deur bij het Nijntje Museum in Utrecht
NOS Nieuws

Coronavirus: noodtoestand Spanje en scholen mogelijk toch dicht

In Spanje is de noodtoestand afgekondigd vanwege het coronavirus. Alle restaurants en cafés sluiten en ook alle niet-essentiële winkels, scholen en universiteiten moeten dicht. Mensen mogen alleen hun huis uit om naar hun werk te gaan, boodschappen te doen of anderen te verzorgen.

Ook Frankrijk neemt verregaande maatregelen om ervoor te zorgen dat de verspreiding van het virus beperkt blijft. Alleen supermarkten, apotheken, benzinepompen en banken blijven open. Ook de overheidsdiensten blijven hun werk doen.

Inwoners en toeristen in Madrid reageren gelaten op de nieuwe maatregelen:

Onzekere tijden in Madrid: 'Het is net een spookstad hier'

In Nederland lijkt het erop dat het kabinet terugkomt van het besluit om scholen open te houden. Er staan de komende dag gesprekken gepland met organisaties uit het onderwijs en ook met ziekenhuizen, het RIVM en de Federatie Medisch Specialisten (FMS).

De FMS, die zo'n 22.000 specialisten en instellingen vertegenwoordigt, riep het kabinet de afgelopen dag op om de scholen te sluiten. De specialisten zijn bang dat kinderen en jongeren het coronavirus wel degelijk kunnen verspreiden.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat die oproep serieus wordt genomen en het overleg is bedoeld om "de standpunten nader tot elkaar brengen". In Den Haag wordt er rekening mee gehouden dat dan alsnog wordt besloten om de scholen te sluiten.

De artsen maken zich ook zorgen over de voorraad mondkapjes en coronatesten. Een deel van de achterban heeft die nog maar genoeg voor een dag of twee.

Getest

Het RIVM meldt dat er in ons land nu 959 geregistreerde patiënten zijn. Dat cijfer wordt vertekend door het feit dat sinds donderdag mensen met milde klachten niet meer worden getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten.

Het aantal van 155 nieuwe positieve tests is dan ook lager dan een dag eerder, toen er nog 190 waren. Volgens het RIVM is die daling het gevolg van het veranderde testbeleid.

Reizen geschrapt

Reisorganisatie Corendon heeft besloten om alle reizen tot het einde van de maand te annuleren vanwege het coronavirus. Dat treft naar schatting 30.000 mensen. Het bedrijf zegt dat het niet meer verantwoord is om vakanties te laten doorgaan vanwege alle reisbeperkingen. De Sunweb Group en Prijsvrij volgden de afgelopen avond het voorbeeld van Corendon.

De reissector heeft een speciale corona-voucher in het leven geroepen die mensen kunnen krijgen als hun reis niet doorgaat. Met de voucher kunnen zij op een later moment alsnog op vakantie.

Hamsteren

Nederland is nog steeds massaal aan het hamsteren, waardoor supermarkten steeds meer problemen hebben met de bevoorrading. Distributiecentra draaien op de maximale capaciteit, maar er zijn te weinig mensen en vervoersmiddelen om de schappen op tijd te vullen.

Jumbo neemt daarom geen online bestellingen meer aan en ook Albert Heijn en Picnic waarschuwen dat niet iedereen op tijd geholpen kan worden.

Verbinding

Het coronavirus leidt ook tot mooie initiatieven. In sommige wijken wordt er alles aan gedaan om kwetsbaren in de buurt te helpen. Bijvoorbeeld in De Gorzen in Schiedam:

'Ik mag je geen hand geven, het komt uit ons hart'

Of hier in Amsterdam:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl