ANP
NOS Nieuws

Code rood voor Brabantse ziekenhuizen, geplande operaties mogelijk afgezegd

Voor alle Brabantse ziekenhuizen is code rood afgekondigd. In de ziekenhuizen kunnen alle niet-spoedeisende operaties worden uitgesteld en verloven van zorgmedewerkers kunnen worden ingetrokken.

Veel ziekenhuizen buiten Noord-Brabant nemen dezelfde maatregelen. Ze bereiden zich daarmee voor op een toestroom van patiënten die zijn besmet met het coronavirus. De al genomen maatregelen verschillen per ziekenhuis, blijkt uit een rondgang van de NOS. Zo zijn de verloven van het zorgpersoneel in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch ingetrokken. Een overzicht is lastig te geven, want alles kan in korte tijd veranderen.

De maatregelen worden genomen om noodzakelijke zorg te kunnen blijven leveren. Door het afzeggen van de niet-spoedeisende operaties is er meer ruimte voor coronapatiënten. Ook kan zorgpersoneel nu de meer spoedeisende hulp gaan verlenen en worden er beschermingsmiddelen bespaard.

Er zijn ook andere maatregelen: zo sturen veel ziekenhuizen hun co-assistenten naar huis om kans op besmettingen te verkleinen en wordt het aantal bezoekers aan patiënten beperkt, om dezelfde reden.

Ziekenhuizen zijn ondertussen ook bezig om het aantal van 1150 beschikbare Intensive Care-bedden (IC) uit te breiden. Dat zou 850 extra bedden moeten opleveren, waarvan er wel al zo'n 300 tot 350 constant bezet zijn met niet-coronapatiënten. 40 tot 50 IC-bedden zijn nu nodig voor mensen die wel besmet zijn, dat is zo'n 5 procent van alle bij het RIVM bekende coronapatiënten.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de situatie in Brabant momenteel "te druk". "Dat komt door een snelle stijging van het aantal patiënten die met een corona-infectie moesten worden opgenomen. Het betekent bijvoorbeeld ook dat sommige patiënten zijn overgeplaatst naar het Erasmus MC in Rotterdam."

Volgens Kuipers kan de zorg op andere plaatsen dan Brabant nog doorgaan zoals dat normaal ook gebeurt. Toch moet ook daar worden nagedacht over maatregelen voor de toekomst. "Je wil voorkomen dat heel veel mensen tegelijk zorg nodig hebben. Het moet zo zijn dat als je patiënten in het ziekenhuis krijgt, je ook de capaciteit hebt om ze op te vangen."

Het doel van de corona-maatregelen is om te voorkomen dat er op korte termijn veel druk op de gezondheidszorg komt te staan, dat is weergegeven in onderstaande afbeelding:

NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl