NOS Sport

Olympische dopingcontroles in de knel vanwege coronavirus

Dopingcontroles onder druk door corona: 'Ook onze planning onderuit gegaan'

Door de reeks gecancelde sportevenementen ontstaan er gaten in het olympische dopingcontroleprogramma. Zogenaamde 'in-competition' controles, die belangrijke informatie opleveren voor controleurs, vallen weg.

"Het heeft behoorlijk wat consequenties", doelt Herman Ram, voorzitter van de Dopingautoriteit, op de gecancelde wedstrijden en controles.

"Wij plannen controles omdat dat van belang is voor de sporters, zeker richting Olympische en Paralympische Spelen. Die kunnen op dit moment niet doorgaan zoals gepland. Dus we moeten iets anders bedenken."

Planning volledig onderuit

Door het missen van testen komt het olympische controleprogramma steeds verder onder druk te staan. Een situatie die niet te lang kan voortduren, weet Ram.

Van zijn organisatie wordt namelijk verwacht om voldoende controles binnen en buiten wedstrijdverband uit te voeren voorgaand aan de Spelen. Het is maar de vraag of dat lukt.

"Of ik me zorgen maak? Nou, in die zin dat áls het lang gaat duren, dan wordt het heel erg moeilijk om de testprogramma's zo af te ronden als zou moeten", zegt Ram. "Onze planning is volledig onderuit gegaan..."

Herman Ram, voorzitter van de Dopingautoriteit

In totaal voert de Dopingautoriteit 3.200 dopingcontroles uit. De helft binnen competitieverband, de helft daarbuiten. Hoeveel controles er nu precies gemist worden, kan Ram niet precies zeggen.

Wel is voor de dopingwaakhond duidelijk dat 'in-competition' controles niet zomaar vervangen kunnen worden door 'out-of-competition' dopingcontroles. "Je kijkt dan naar minder dingen, want we gebruiken een kortere lijst (verboden middelen, red.) dus je ziet minder", doelt Ram op de controles buiten wedstrijden om.

Onaangekondigd en onverwacht

Helemaal stil komt de dopingcontrole niet te liggen. Over details kan Ram niets loslaten. "Onaangekondigd en onverwacht zullen controles worden uitgevoerd", zegt Ram. "Het is daarnaast vooral een kwestie van schuiven en uitstellen naar een later moment".

Eerder toonde ook wereldantidopingorganisatie WADA zich ongerust over de verminderde controlemogelijkheden bij sporters richting Olympische Spelen.

"Wij houden de situatie rond COVID-19 scherp in de gaten", schrijft directeur Niggli in een statement. Komende periode wil WADA 'mogelijke gaten' in kaart brengen die ontstaan zijn in het dopingcontroleproces richting Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl