AC Milan tegen Genoa in een leeg San Siro
NOS Sport

'Zal botsing van belangen ontstaan, zowel op sportief als op economisch terrein'

De coronacrisis zorgt in de sportwereld ook voor een financiële strop die zijn omvang niet kent. Geen verzekering zal de schade vergoeden. Dus overheerst er ook angst om knopen door te hakken.

"De druk van het geld is enorm, maar mag de belangen van onze gezondheid nooit overschrijden", zegt sportmarketeer Frank van den Wall Bake. "De schade is groot, maar te overzien."

In Melbourne stonden de fans al voor de poort, toen de Grand Prix van Australië alsnog werd afgelast. Sportief directeur Ross Brawn benadrukte in zijn verklaring de enorme economische impact die de Formule 1 heeft op het land.

'Ben het eens met Lewis Hamilton'

"De wereld staat in brand, maar de F1 moest doorgaan. Zo zei Lewis Hamilton het en daar ben ik het mee eens", vervolgt Van den Wall Bake. "Iedereen zal deze beslissing begrijpen dat het nu niet doorgaat, maar de organisatie had al veel eerder moeten ingrijpen."

Lewis Hamilton beantwoordt vragen in Melbourne

"Dat organisaties als het IOC nog even wachten met het nemen van beslissingen over bijvoorbeeld het doorgaan en het tijdstip van de Olympische Spelen, snap ik goed. Er kan in de tussentijd nog veel gebeuren, wellicht is het virus tegen die tijd bedwongen."

Het EK voetbal en de Grand Prix van Nederland staan intussen op losse schroeven.

"Ik kan me een scenario voorstellen dat de grand prix wordt doorgeschoven en dat het EK naar 2021 wordt verplaatst", aldus Marcel Beerthuizen, adviseur van het bedrijfsleven op het gebied van sponsoring.

'Rechtszaken zullen niet uitblijven'

"Olympische Spelen zonder publiek, maar met meer dan tienduizend sporters en coaches, lijken me ook niet wenselijk. Er zal een botsing van belangen ontstaan, zowel op sportief als op economisch terrein. Rechtszaken zullen niet uitblijven", voorspelt Beerthuizen.

"Ik vind het absoluut niet gepast als bedrijven claims gaan neerleggen bij sportorganisaties", zegt Van den Wall Bake. "Dit is pure overmacht. Dit is een crisis die de wereld nog niet gekend heeft."

Sporters weten ook niet meer waar ze aan toe zijn.

Vrijwel alle sportevenementen zijn de komende weken afgelast. Inhalen is in sommige gevallen door de drukke sportagenda onmogelijk.

En wat te denken van competitiewedstrijden die worden afgewerkt zonder publiek of niet doorgaan. "Dat kost geen geld, clubs verliezen alleen inkomsten", duidt Van den Wall Bake een belangrijk verschil.

"Natuurlijk zijn dat verwachte inkomsten die in de begroting zijn meegenomen. En ook dat kan om behoorlijk wat geld gaan. Maar laten we gewoon ons verlies nemen in deze situatie. Iedereen die dat niet doet, maakt zichzelf belachelijk."

Bovendien zijn sponsorcontracten volgens Beerthuizen vaak voor de lange termijn. De meeste geldschieters kijken wel over de huidige problematiek heen. "Daarbij is er sprake van een intensieve samenwerking."

Gezamenlijke oplossing

"Partijen zullen altijd proberen tot een gezamenlijke oplossing te komen als een evenement wordt afgelast, bijvoorbeeld door niet geleverde tegenprestaties op een andere manier te compenseren. Maar je kunt niet in alle gevallen zaken doorschuiven."

Max Verstappen op Zandvoort

Wat als de Grand Prix van Zandvoort komt te vervallen?

"Ja, dat kan een financiële ramp zijn", erkent Van den Wall Bake. "Maar het is niet anders. En sport is nu absoluut bijzaak."

Beerthuizen: "In deze abnormale situatie moet iedereen vanuit het algemene belang denken met aandacht voor de ander. Dat vereist veel overleg en inlevingsvermogen. Op allerlei manieren wordt er geschiedenis geschreven, hopelijk blijven de zwarte bladzijden tot een minimum beperkt."

Van den Wall Bake verwacht niet dat er evenementen verloren zullen gaan door deze grote schadepost. Het oplossen van de crisissituatie kan zelfs saamhorigheid bevorderen.

"Als een bedrijf zijn verlies neemt, kweekt het wel sympathie bij het publiek. En dat is toch wat je wilt? Als je het zo bekijkt, kan een bedrijf zijn geld niet beter kwijt zijn dan hieraan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl