NOS Nieuws

Eenzame ouderen door corona: geen visite en ook niet meer bridgen

Even niet langs opa en oma en ook geen kaartje leggen. Het kabinet roept op om bezoek aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand te beperken. De maatregelen om het coronavirus niet verder te verspreiden leiden volgens ouderenbond ANBO tot eenzaamheid onder deze toch al kwetsbare groep.

Veertig zorginstellingen in Brabant hebben sinds vandaag als richtlijn: nog maar een bezoeker per dag, per cliënt. "We beperken het bezoek, ook als mensen geen klachten hebben", benadrukt bestuursvoorzitter Conny Helder. In verzorgingshuizen waar al corona-besmettingen zijn, is bezoek "absoluut ongewenst". Een ingewikkelde afweging, omdat het op ouderen en familieleden veel impact heeft. Helder: "Het gaat om kwetsbare mensen, onder wie ook ouderen met dementie."

Mogelijk wordt de richtlijn ook landelijk ingevoerd: "Daar wordt zeker over gesproken", weet Helder die ook bestuurder is bij de landelijke zorgkoepel Actiz. Volgens de ouderenbond dreigt een sociaal isolement als grote gezelschappen en openbaar vervoer gemeden worden en bezoek thuisblijft.

Ook in dit verzorgingshuis in Gorinchem zijn de maatregelen het gesprek van de dag.

'Het maakt je ongerust wat het voor onze mensen betekent'

Basisschool De Kikkenduut uit Oisterwijk heeft het wekelijkse bezoek aan verpleeghuis De Vloet maar vast afgelast. Een domper voor zowel de ouderen, als de leerlingen. Juf Nadine van den Berg: "De leerlingen zijn echt teleurgesteld, maar begrijpen het wel. Al zijn er ook kinderen die opmerken: ik ben afgelopen weekend nog bij opa en oma geweest."

Voor de ouderen vindt juf Nadine het ook verdrietig. "We doen dit al jaren. Om de kinderen respect voor generaties bij te brengen en om begrip te kweken voor verwarde ouderen en dementie. Dat werkt heel goed. Je ziet de ouderen helemaal opleven van de kinderen. Hopelijk kunnen we snel weer op visite."

Leerlingen balen dat ze niet op visite kunnen in het verpleeghuis:

Geen bezoek aan het verpleeghuis

Niet alleen ouderen in verpleeghuizen merken de gevolgen van het virus, ook thuiswonende ouderen. Familieleden zijn voorzichtiger om hun vader, moeder, opa of oma te bezoeken. De bond heeft een speciale telefoonlijn geopend voor wie zich zorgen maakt over het coronavirus of even een praatje wil maken. "Veel ouderen wonen tot op hoge leeftijd zelfstandig thuis. Iets vaker bellen of facetimen kan in deze tijd een heel goed alternatief zijn voor een uurtje op de bank zitten", zegt directeur-bestuurder Liane den Haan.

Als er geen visite komt, is gezellig bridgen een prima tijdverdrijf, maar ook dat kan niet meer. Senioren van bridgeclub De Vriendenkring in Amersfoort hebben vandaag voor het laatst samen een kaartje gelegd. En dat valt zwaar, al begrijpt Gerard Kolsloot dat er maatregelen nodig zijn om het corona-virus te bestrijden. Bovendien heeft hij nog een ander probleem: "Ik moet komende week oppassen op mijn kleinkinderen. Of dat nu nog doorgaat? Ja, dat wordt een lastig besluit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl