Noodkreet Italiaanse verpleegkundige: 'Wij bepalen wie leeft en wie doodgaat'
"Het lijkt me goed als jullie mijn stem horen: daarin hoor je angst en bezorgdheid." Een verpleegkundige in het civiele ziekenhuis van Brescia in Noord-Italië verspreidde deze audioclip dinsdagavond, om de wereld te informeren over de nijpende situatie in de medische zorg vanwege het coronavirus. De opname is in het bezit van de NOS.
Luister naar haar noodkreet en bekijk hier hoe de druk op de Italiaanse zorg toeneemt.
"De situatie wordt steeds erger", zegt de verpleegkundige in Brescia. Ze vertelt dat er de afgelopen tien dagen al 38 doden vielen. Alleen in dat ene ziekenhuis. "Op de eerste hulp bepalen ze wie blijft leven en wie doodgaat. Jullie begrijpen wat dat betekent."
Het is een van de vele audioberichten die afgelopen week in kleine kring worden gedeeld onder vrienden en familie van Italiaanse ziekenhuiswerkers. De NOS kan de authenticiteit van de opname niet bevestigen, maar legde het bericht ter controle voor aan de Italiaanse arts Francesca Ferretto, die in Verona werkt. Ferretto vindt de opname "schokkend", maar zeer betrouwbaar. "Het komt overeen met alles wat ik om me heen hoor in de Italiaanse zorg op dit moment. Als er te weinig middelen zijn, moeten artsen kiezen tussen patiënten."
Het gezondheidsstelsel in Noord-Italië staat normaal gesproken goed aangeschreven. Maar door de omvang van deze uitbraak staat het systeem op springen.
"Ze weten niet waar ze patiënten moeten plaatsen", zegt de verpleegkundige. "En degenen die overlijden, gaan in hun eentje dood, want de familie mag niet aanwezig zijn. Zo is de situatie op dit moment. Er heerst veel angst."
De kaart hieronder toont de cijfers die beschikbaar waren op 11 maart om 17.00 uur:
Dokter Francesca Ferretto wijst op de nieuwe richtlijnen die Italiaanse ziekenhuizen hebben ontvangen, waarin staat hoe ze moeten handelen nu er zo'n grote druk staat op medisch personeel en ziekenhuisbedden. De Italiaanse Vereniging voor Anesthesie Reanimatie en Intensieve Zorg instrueert intensive care-afdelingen om mensen te behandelen die de grootste overlevingskans hebben. Dat betekent dat er vaak wordt gekozen voor jongere patiënten.
De vereniging beveelt ziekenhuizen aan om, zo nodig, een leeftijdsgrens in te stellen voor patiënten die worden opgenomen op de IC. "Zo kunnen bedden, apparatuur en personeel in een zorginstelling worden vrijgehouden voor mensen die een grotere kans hebben om te overleven en daarmee meer 'gewonnen jaren' hebben."
Ook schrijft de vereniging dat als IC's echt overvol raken artsen moeten bepalen hoe groot de overlevingskans van de patiënt is en of intensieve therapie 'zin' heeft.
Mega-orders medische apparatuur
Er komen zoveel nieuwe patiënten bij dat er een tekort is aan medische apparatuur. Italië plaatst wereldwijd mega-orders om die tekorten aan te vullen. De overheid kocht sinds eergisteren 3918 beademingsapparaten in, evenals 24 miljoen mondkapjes, 41 miljoen medische handschoenen, 2,5 miljoen beschermende pakken en duizenden andere apparaten, zoals echo's, en elektrocardiografen, een apparaat dat de hartslag registreert.
Er worden ook veldhospitalen opgericht omdat de ziekenhuisbedden naar verwachting zullen opraken.
Bijvoorbeeld in de plaats Rovereto, in de provincie Zuid-Tirol:
Volgens de staatsomroep RAI doen ziekenhuizen er alles aan om alle ernstig zieke patiënten te kunnen verzorgen. De ziekenhuizen van Rovereto en Trento nemen alleen urgente gevallen van patiënten met het coronavirus op.
Het veldhospitaal in Rovereto is uitgerust om patiënten op te vangen die niet terecht kunnen in de regio's Lombardije of Veneto, vanwege het bedden- of zorgtekort.
De gezondheidsdienst van de provincie Trento zegt de zorg voor iedereen boven de 75 jaar en voor mensen met weinig weerstand de komende dagen op te schalen. Deze mensen krijgen persoonlijk bericht en zullen voortdurend op de hoogte worden gehouden met informatie en tips om zichzelf beter te beschermen.
Ga nergens heen. Ga niet naar buiten.
Er zijn grote zorgen over de gezondheid van medisch personeel. Dat benadrukt de verpleegkundige in het ziekenhuis van Brescia ook in haar audioclip. "Vandaag hebben ze een verpleegster van 40 jaar opgenomen, want ze is besmet. 40 jaar, hé? Ze is er heel slecht aan toe."
Ze sluit haar boodschap af met een waarschuwing voor iedereen: "Blijf thuis, ga nergens heen. Ga niet naar buiten. Blijf thuis, luister alsjeblieft naar me."