AFP

Het is volgens velen een speech die iedereen zou moeten horen. Of: een zeldzame en moedige waarschuwing van een wereldster, op het hoogtepunt van haar roem. De manier waarop de Amerikaanse zangeres Billie Eilish deze week bij de opening van haar wereldtournee afrekende met mensen die zich negatief uiten over haar lichaam en kledingstijl krijgt veel lof.

Het statement kwam uit het niets, aan het einde van haar eerste show. De 18-jarige Eilish zelf is even van het podium in de American Airlines Arena in Miami. Dan wordt een video gestart op het grote scherm.

Ze draagt een hoodie en begint zich vervolgens langzaam uit te kleden. Ondertussen is haar stem te horen. "Is het lijf waarmee ik geboren ben niet wat je wil", klinkt er door de zaal.

'Als ik minder draag, ben ik een slet'

Eerst trekt Eilish in de video haar hoodie uit, vervolgens haar blouse. Tegelijk zegt ze: "Ik voel je staren, je afkeuring. Als ik draag wat comfortabel is, ben ik geen vrouw. Als ik minder kleding draag, ben ik een slet."

Als ze enkel nog in een bh te zien is, zakt ze onder applaus en gejuich in de zaal weg in een zwarte vloeistof. Ze eindigt haar speech met: "Jouw mening is niet mijn verantwoordelijkheid".

Een opname vanuit het publiek van de boodschap van Eilish:

De video werd direct na het concert door bezoekers geplaatst op sociale media en massaal gedeeld. De Nederlandse singer-songwriter Naaz schrijft op Twitter dat iedereen de speech van Eilish moet horen. "Ik wou dat ik een tiener was toen zij doorbrak. Ze zou me zoveel kracht hebben gegeven", schrijft ze.

Eilish zelf zei vorige maand moeite te hebben met de vele negatieve berichten die ze ontvangt op sociale media over onder meer haar kledingstijl en uiterlijk. Ze is daarom gestopt met het lezen van opmerkingen onder de berichten die ze plaatst. "Het verpestte mijn leven", zei de zangeres in BBC Breakfast.

In januari werd Eilish bij de prestigieuze Grammy-uitreiking de jongste artiest ooit die zegevierde in de vier belangrijkste categorieën: beste album, beste lied, beste nieuwe artiest en best geproduceerde lied (best record). De zangeres kampte eerder met depressies en suïcidale gedachten, kort na haar doorbraak.

Wijde kleding

"Het is lastig een voorbeeld te noemen uit een vorige generatie vrouwelijke popsterren die kunnen wegkomen met zo'n openbare waarschuwing, tijdens het hoogtepunt van hun roem", schrijft Laura Snapes, adjunct-muziekchef van de Britse krant The Guardian, over de boodschap van Eilish.

Volgens Snapes heeft Eilish de muziekindustrie op haar jonge leeftijd alles gegeven. "Maar het zal nooit genoeg zijn als ze haar belangrijkste product niet opgeeft", schrijft Snapes, doelend op haar lichaam.

Eilish draagt consequent verhullende, wijde kleding. "Vooral omdat ik me daar lekker in voel. Ik voel me niet comfortabel in de kleding die iedereen al draagt", zei ze vorig jaar daarover in een interview met collega-artiest Pharrell Williams. Toch voelt ze als jonge, vrouwelijke artiest permanent de druk zich sexy te kleden.

'Hopelijk leert muziekindustrie hiervan'

Guardian-journalist Snapes vindt dat Eilish haar boodschap kracht bijzet door in de video juist te doen wat er door critici van haar wordt verwacht als jonge, vrouwelijke popster.

Tabloid The Sun liet overigens meteen zien dat Eilish gelijk heeft, stelt Snapes, door vooral te schrijven over het feit dat Eilish zich tot haar bh had uitgekleed.

Snapes: "Nu de muziekindustrie op alle manieren zo snel mogelijk het succes van Eilish wil kopiëren, hoop je toch dat ze zien hoe deze behandeling haar heeft beïnvloed, en dat na haar geen jonge vrouw ooit nog aan deze pijnlijke standaarden moet voldoen".

STER reclame