Paul Deckers/Anthura
NOS Nieuws

Door coronavirus dit jaar geen Nederlandse bloemen tijdens urbi et orbi

Het is al lang een traditie dat Nederland de bloemen verzorgt tijdens de paastoespraak van de paus op het Sint-Pietersplein in Rome, het urbi et orbi. Maar dit jaar gaat dat niet door vanwege het coronavirus. Hoofdarrangeur Paul Deckers heeft dat besloten. Een domper, omdat het dit jaar de 35ste keer zou zijn dat de Nederlandse bloemen te zien zijn tijdens de paastoespraak van de katholiek leider. Het is de eerste keer dat het project niet doorgaat.

"Vol enthousiasme waren we bezig, het plan ligt klaar", zei Deckers in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar gezien de ontwikkelingen op dit moment en de maatregelen die in Italië zijn genomen vanwege het virus, hebben we onze verantwoordelijkheid genomen. Geen gezondheidsrisico's nemen naar je team toe, naar de organisatie. Op dit moment is het zo dat alle officiële ceremonies niet doorgaan. Dan kun je op je Nederlandse klompen aanvoelen dat die grote ceremonie ook niet door kan gaan."

Hele jaar bezig

Deckers en anderen zijn het hele jaar bezig met de bloemversieringen voor tijdens het urbi et orbi. Onderdeel van de versieringen is de keuze voor een hoofdbloem, een bloem die een hoofdrol speelt in de versiering. Dat zou dit jaar de anthurium zijn.

"We zijn er jaarrond mee bezig", zegt de arrangeur. "Je bekijkt de hoofdbloem, je gaat bedenken wat je voor volgend jaar gaat gebruiken, er zijn contacten en je bekijkt hoe je alles gaat inzetten. Dan ga je vervolgens bekijken waar alles geplaatst wordt. Dat is een hele voorbereiding."

We gingen langs bij Paul Deckers in zijn bloemenzaak:

'Het betekent voor het project dat het nu copy-paste naar 2021 gaat'

De bolbloemen, narcissen, hyacinten en blauwe druifjes die op het Sint-Pietersplein geplaatst worden, worden in november geplant. "Die staan nu dus ook wel klaar", zegt Deckers, die sinds 1988 betrokken is bij de versieringen van het Sint-Pietersplein en het bordes waar de paus de zegen uitspreekt. Voor zijn werk kreeg de arrangeur in 2015 van paus Franciscus de 'Bene Merenti', een pauselijke onderscheiding.

"Hele goede bestemming"

Wat er met de bloemen gaat gebeuren, is nog niet bekend. "Gisteravond heb ik het besluit naar buiten gebracht. Het is zo dat er nog geen besluit genomen is, maar na de ceremonie op het Sint-Pietersplein gaan de bloemen altijd naar verschillende instellingen. Ook vanuit het idee van duurzaamheid, het wordt niet zomaar weggedaan. Er wordt voor de bloemen zeker een hele goede bestemming gevonden. Daar is men nu mee bezig."

De hoofdbloem van dit jaar, de anthurium, wordt volgend jaar alsnog de hoofdbloem.

Paul Deckers/Anthura
De anthurium

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl