Von der Leyen (links) en Michel gaven een persconferentie na het gesprek met Erdogan
NOS Nieuws

Commissievoorzitter Von der Leyen na gesprek met Erdogan: goed startpunt

Turkije moet stoppen met het doorlaten van vluchtelingen. Dat is de boodschap die de Turkse president Erdogan vandaag in Brussel te horen kreeg. Hij moet zich houden aan de afspraken die in 2016 zijn gemaakt bij de zogenoemde Turkije-deal.

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gaan de Europese Unie en Turkije nu inventariseren wat er goed is gegaan met de Turkije-deal, maar ook wat er niet goed is gegaan.

Goed startpunt

"We hebben de Turkse president eraan herinnerd dat hij ook verplichtingen heeft", zei de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel na het gesprek over het standpunt van de EU. De evaluatie zal de komende dagen door ambtenaren worden besproken, daarna worden conclusies getrokken.

Commissievoorzitter Von der Leyen noemde het gesprek "een goed startpunt in het proces". De Turkse president verliet Brussel meteen na het gesprek zonder persconferentie.

Eerder op de dag zei Erdogan dat de NAVO-bondgenoten solidair moeten zijn met zijn land. "Niemand heeft de luxe om afzijdig te blijven", aldus de Turkse president.

Von der Leyen is het daar wel mee eens, maar ze wil dat Turkije geen oneigenlijke drukmiddelen gebruikt en de vluchtelingen en migranten bij de grens met Griekenland weghaalt.

Geweld is onacceptabel

"We kunnen alleen een oplossing vinden als de druk op de grens wordt verminderd", zei Von der Leyen. "De grenzen moeten worden gerespecteerd."

Op de vraag of de Europese Unie niet ook het geweld van Griekenland tegen de vluchtelingen moest veroordelen, zei Von der Leyen elke vorm van disproportioneel geweld onacceptabel te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl