NOS Nieuws

Bestuur Pride Amsterdam stapt op na rel over uitspraken voorzitter Huffnagel

Het bestuur van de stichting Pride Amsterdam, inclusief voorzitter Frits Huffnagel, stapt op vanwege de ophef over uitspraken van Huffnagel over vluchtelingen en oorlogsmisdadigers.

Huffnagel zei in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers onder meer: "We zien een kind en denken 'oh wat zielig', terwijl we niet een vader zien die daarachter staat die misschien oorlogsmisdaden heeft gepleegd en een moeder die dat misschien heeft gefaciliteerd". "Waarom zou je mensen binnenhalen van wie je weet dat de kans dat ze hier mogen blijven buitengewoon klein is", voegde hij toe in een discussie over het toelaten van vluchtelingen.

Lhbti-activisten reageerden op Huffnagels uitspraken, die niet zouden passen bij een voorzitter van Pride Amsterdam.

De oud-VVD-politicus bood later zijn excuses aan, maar de druk om op te stappen nam toe. In een open brief vroegen bijna honderd belangengroepen hem op te stappen. "Het is onacceptabel dat Pride Amsterdam wordt geleid door een voorzitter die een xenofobe kijk heeft op vluchtelingen", stond erin.

Donderdag liet het bestuur van de stichting Pride Amsterdam nog weten dat de uitspraken Huffnagel niet door het bestuur werden gedeeld en dat hij kon blijven. "Het belang van een inclusieve, feestelijke en betekenisvolle Pride staat volgens het bestuur echter voorop en de aanhoudende discussie dreigt dit in de weg te staan", zegt het bestuur nu.

Pride Amsterdam laat weten dat alle voorbereidingen voor de editie van dit jaar gewoon doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl