Max von Sydow in Cannes in 2016
NOS Nieuws

Zweedse acteur Max von Sydow (90) overleden

De Zweedse acteur Max von Sydow is gisteren op 90-jarige leeftijd overleden. Hij verwierf grote bekendheid door zijn samenwerking met de befaamde regisseur Ingmar Bergman. Von Sydow speelde in elf films van zijn landgenoot, waaronder Het Zevende Zegel uit 1957 met de iconische scène waarin Von Sydow met de dood schaakt.

Het jongere publiek kent de tanige Zweed met zijn raspende stemgeluid door zijn optreden in Star Wars: The Force Awakens en de HBO-serie Game of Thrones waarin hij de rol van de Three-Eyed Raven vertolkte.

In de tussentijd speelde hij tal van andere rollen in zulke uiteenlopende films als The Exorcist, Hannah and her Sisters van Woody Allen, en Dune van David Lynch. Andere grote namen met wie hij samenwerkte zijn Steven Spielberg (Minority Report) en Martin Scorsese (Shutter Island).

Van Sydow trouwde in 1997 met de Franse cineast en producent Cathérine Brelet en verbleef sindsdien hoofdzakelijk in Frankrijk. "Met gebroken hart en oneindig verdriet" maakte Brelet de dood van haar echtgenoot bekend tegenover het Franse tijdschrift Paris Match.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl