Ghani (r) en Abdullah (l) met NAVO-chef Stoltenberg, vorige maand in Kabul

Twee presidenten beëdigd in Afghanistan, raketinslagen te horen bij toespraak

In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn gelijktijdig twee presidenten ingezworen. Het gaat om de zittende president Ashraf Ghani, die door de kiesraad is aangewezen als de winnaar van de verkiezingen van afgelopen september, en diens rivaal Abdullah Abdullah die eerder met Ghani samenwerkte. Volgens zowel Abdullah als de commissie die klachten over de stembusgang behandelt, is er ernstig gefraudeerd bij de verkiezingen. Beide kandidaten hebben zichzelf uitgeroepen tot winnaar.

Elk van hen krijgt steun van krijgsheren die er belang bij hebben dat hun kandidaat aan het roer komt te staan.

Raketaanval

De plechtigheden rond de beëdiging werden uren opgeschort op verzoek van de Amerikaanse vredesgezant Zalmay Khalilzad, die vanochtend heen en weer pendelde tussen de twee rivalen om tot een oplossing te komen. Blijkbaar slaagde hij daar niet in, want uiteindelijk werden de twee beëdigd.

Toen Ghani zijn toespraak hield, kwamen er in de buurt twee raketten neer. "We hebben zwaardere aanvallen meegemaakt", zei hij, toen toeschouwers schrokken en wilden weglopen. "Voor slechts twee explosies hoeven jullie niet bang te zijn." De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

In de video is te horen dat verderop de raketten inslaan:

Twee presidentiële inauguraties in Kabul

Wankel akkoord

De nieuwe politieke situatie dreigt roet in het eten te gooien in de tweede fase van het akkoord tussen de VS en de Taliban om het geweld in Afghanistan te beëindigen. Die overeenkomst werd krap twee weken geleden ondertekend, maar de Afghaanse regering was er niet bij betrokken.

Het was de bedoeling dat de regering in Kabul en de Taliban nu afspraken zouden maken over de toekomst van Afghanistan, de ontmanteling van gewapende milities, vrijheid van meningsuiting en vrouwenrechten. Morgen zou dat overleg in Oslo beginnen, maar nu eenheid in de regering ver te zoeken is, dreigt het overleg te stranden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl