Beschadigde auto's na de aanslag in Khartoum AFP

De Sudanese premier Hamdok heeft een aanslag op het konvooi waar zijn dienstauto deel van uitmaakte, overleefd. Volgens ooggetuigen ontplofte in de hoofdstad Khartoum een explosief toen het konvooi een brug opreed.

Niemand heeft tot dusver de aanslag opgeëist. Op beelden die online zijn gezet zijn beschadigde auto's met gebroken ruiten te zien op de plaats van de aanslag.

De premier liet enkele uren later via Twitter weten ongedeerd te zijn. Hij voegde eraan toe dat hij zijn hervormingsplannen zal voortzetten, ongeacht de aanslag op zijn leven.

Hamdok (64) trad vorig jaar augustus aan als premier van een overgangsregering, nadat vier maanden eerder de autoritaire heerser Omar al-Bashir na massale protesten was afgezet. Na lang en moeizaam overleg werden het leger en hervormingsgezinde krachten het eens over de vorming van een regering met militairen en burgers, voor de komende drie jaar.

In het land broeit verzet tegen de veranderingen. In januari maakte het leger nog een eind aan een opstand van gewapende manschappen van de voormalige geheime dienst. Zij keerden zich tegen de hervormingsplannen voor het leger.

Hamdok bevestigde onlangs dat zijn regering samen zal werken met het Internationaal Strafhof in Den Haag om Bashir en vier andere verdachten van oorlogsmisdaden en genocide uit te leveren.

STER reclame