NOS NieuwsAangepast

Europese beurzen diep in het rood, groot koersverlies Shell

De Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend gecrasht uit toenemende zorgen om het coronavirus en de scherp gedaalde olieprijzen. De Amsterdamse AEX opende door de enorme verkoopgolf vertraagd met een daling van 7,5 procent, naar 490 punten.

Frankfurt opende met een verlies van 7,4 procent, Londen met 8,6 procent. Het aandeel Shell werd in één klap 22 procent minder waard. Bankaandelen ING en ABN Amro daalden met meer dan 10 procent. In de loop van de ochtend liepen de verliezen iets terug.

De beurzen in Azië gingen de Europese beurzen al voor met dieprode koersen. De Japanse Nikkei-index verloor 5 procent, de Zuid-Koreaanse Kospi ruim 4 procent.

De AEX heeft in drie weken tijd 20 procent verloren.

Corona en olie

De extreem grote koersdalingen zijn het gevolg van de wereldwijde problemen door de coronacrisis en de onverwachte, scherpe daling van de olieprijzen. In de markten groeit de angst dat het zich steeds verder verspreidende coronavirus de economie veel meer schade gaat toebrengen. De langdurige verstoring van productie en handel brengt allerlei grote en kleine bedrijven in problemen.

Daarbovenop komen kelderende olieprijzen. De groeivertraging van de wereldeconomie als gevolg van het coronavirus drukt de vraag naar energie. De olieprijs was sinds de uitbraak gedaald van 68 dollar naar 50 dollar. De OPEC het kartel van olieproducerende landen, wilde de dalende olieprijzen stoppen door de olieproductie verder te beperken, maar Rusland wilde hier niet aan meewerken. Rusland is de op 2 na grootste olieproducent ter wereld, maar geen lid van de OPEC.

Saudi-Arabië, de leider van de OPEC, besloot daarop de oliekraan juist verder open te zetten, om zo de Russen door een prijzenoorlog te dwingen toch mee te doen. Meer olie oppompen in een markt die minder olie nodig heeft, drukt de prijzen en kost olielanden miljarden. De forse prijsdaling dwingt de Russen misschien terug te keren naar de onderhandelingstafel.

De soloactie van Saudi-Arabië leidde een schokgolf op zowel de oliemarkten als de aandelenmarkten. Beleggers dromden samen om zo snel mogelijk aandelen van de hand te doen.

De olieprijs daalde even met 30 procent na de dreiging van Saudi-Arabië om de olieproductie op te voeren. Een vat ruwe Brent-olie kost inmiddels 35 dollar, de helft van wat olie begin januari kostte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl