PEC Zwolle in slotfase naast Fortuna Sittard in degradatiekraker

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - PEC Zwolle

De 'zespuntenwedstrijd' tussen Fortuna Sittard en PEC Zwolle is in 1-1 geëindigd. De Limburgers leken in eigen huis af te stevenen op een overwinning, maar zagen de drie punten in de slotfase aan hun neus voorbijgaan. Lennart Thy zorgde met een benutte strafschop in de 90ste minuut voor de puntendeling.

Beide ploegen stonden vooraf met evenveel punten op de plaatsen vijftien en zestien, met een voorsprong van zes punten op nummer zeventien ADO Den Haag. Aan het einde van het seizoen degraderen de nummers zeventien en achttien rechtstreeks naar de eerste divisie. Winst zou een voorsprong van negen punten op die fatale plek betekenen, met nog negen wedstrijden te gaan.

De wedstrijd had dan ook alle facetten van een degradatiekraker. Gespeeld op een slechte grasmat, met veel strijd en van een bedenkelijk niveau. PEC Zwolle had in de eerste helft de overhand, maar dat de bloedneus van Zwollenaar Thomas Lam één van de opmerkelijkste momenten was, was tekenend voor het duel.

In de tweede helft opende Fortuna Sittard in de 71e minuut de score. Een schot van buiten de zestien gelost door Mark Diemers werd niet goed verwerkt door PEC-doelman Michael Zetterer, waarna George Cox de rebound attent binnentikte.

Van een echt slotoffensief was daarna geen sprake, maar na een aantal hachelijke momenten uit een corner voor het doel van Fortuna, constateerde de VAR een overtreding van Fortuna-speler Tesfaldet Tekie. De invaller ontnam Pelle Clement een scoringskans na vasthouden, waarna de bal ging op de stip ging en Thy onberispelijk raak knalde.

Met de winst lopen beide ploegen een puntje uit op ADO Den Haag, dat zaterdagavond op bezoek gaat bij AZ.