Nabestaanden die in een ziekenhuis hebben gehoord dat een familielid is omgekomen
NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden bij aanslag in Kabul, IS eist verantwoordelijkheid op

Bij een aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker 27 doden en tientallen gewonden gevallen. Gewapende mannen vielen bezoekers aan van een herdenking van een moordaanslag in 1995 door de Taliban. De aanslag is opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat.

Nadat een raket was neergekomen en geëxplodeerd, openden schutters het vuur. Ook voormalig presidentskandidaat Abdullah Abdullah woonde de plechtigheid bij, maar hij en andere politici wisten zich in veiligheid te brengen.

Er brak paniek uit onder de aanwezigen:

Veel sjiitische burgerdoden bij aanslag Afghanistan

Het was de eerste grote aanslag in Kabul sinds de ondertekening, zaterdag in Doha, van een akkoord tussen de Verenigde Staten en de Taliban. Daarin staat dat de VS en de NAVO hun troepen uit Afghanistan terugtrekken, als de Taliban zich aan de gestelde voorwaarden houden. De Taliban zeggen dat ze niets met de aanslag van vandaag te maken hebben.

Afghaanse militairen grendelen de plaats van de aanslag af

De aanwezigen herdachten de moord op Abdul Ali Mazari, een sjiitische leider die in 1995 door de Taliban werd ontvoerd en vermoord. Bij de herdenking van vorig jaar vond een soortgelijke aanslag plaats. Ook toen vielen er doden. Ook die aanslag was het werk van Islamitische Staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl