Dierenbescherming
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Tientallen verwaarloosde katten en stinkdieren in woning Nieuwkoop

De politie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben vorige week 49 katten en vijf stinkdieren gevonden in een huis in Nieuwkoop. De dieren werden slecht verzorgd en leefden in een zwaar vervuild huis. De Dierenbescherming spreekt van "een ernstige vorm van dierenverwaarlozing".

De melding die de LID kreeg, ging aanvankelijk over een ziek hondje, maar dat was bij aankomst al dood. Volgens de Dierenbescherming leefden de katten in vervuilde kamers. Een aantal van de dieren zat, soms met meerdere bij elkaar, opgesloten in konijnenhokken vol ontlasting. De katten hadden nauwelijks eten of drinken en een aantal van hen was ziek en mager.

"De ammoniaklucht in de kamers was zo erg dat een persoon er niet langer dan een paar minuten kon blijven alvorens in ademnood te komen", schrijft de Dierenbescherming.

'Geen maanden buiten geweest'

In een van de kamers werden vijf stinkdieren gevonden. "Ze zaten in een kale kamer met alleen een paar overvolle kattenbakken. Geen eten of drinken en geen enkele afleiding", aldus de Dierenbescherming. "Ik heb weinig zaken gezien die zo erg waren als deze", vertelt de inspecteur aan Omroep West. "De stinkdieren waren ontklierd, dat is in Nederland verboden." Volgens de inspecteur zijn de dieren in geen maanden buiten geweest.

Alle dieren zijn uit de woning gehaald en krijgen nu volgens de LID alle zorg die ze nodig hebben. Tegen de bewoonster wordt proces-verbaal opgemaakt. Volgens de Dierenbescherming is ze een bekende van de LID en de politie en zijn bij haar jaren geleden ook al verwaarloosde dieren in beslag genomen.

Advertentie via Ster.nl