Balies, leuningen, liftknopjes en wc’s op de kunstbeurs worden continu schoongemaakt
NOS Nieuws

Minder bezoekers op de TEFAF door corona, maar het virus overheerst niet

TEFAF, de jaarlijkse internationale kunstbeurs in Maastricht, is het eerste grote internationale evenement in Nederland sinds de corona-uitbraak. Er worden zo'n tien tot twintig procent minder bezoekers verwacht, maar de meeste mensen laten zich niet afschrikken door het virus. "Ik ben hier voor de kunst hè, niet voor corona."

Sinds het virus zich steeds verder verspreidt, houden grote (kunst)evenementen hun adem in. Inmiddels is besloten dat de Biënnale van Venetië en Art Dubai worden verplaatst en de boekenbeurs van Leipzig en Art Basel Hong Kong zijn afgelast. Voor TEFAF kwam afgelopen zondag het verlossende woord: het mocht doorgaan.

Extra maatregelen

Ook voor het MECC, de locatie van de beurs, was het spannend. TEFAF is hun grootste evenement. "We volgen het nationale beleid, dus als de overheid het had afgeraden, waren we daarin meegegaan. Maar we zijn natuurlijk heel blij dat het doorgaat", zegt Rob van de Wiel, de algemeen directeur. Van de 280 deelnemende kunsthandelaren zijn er drie niet gekomen. En dat is nog nooit voorgekomen.

De organisatie heeft extra voorzorgsmaatregelen genomen, maar niet van alles wordt evenveel gebruik gemaakt. De palen met desinfectie-pompjes staan er wat eenzaam bij en de health desk van de GDD had rond het middaguur pas twee vragen gekregen, waarvan één of er een telefoonoplader te leen was. "Maar", zegt de GGD-arts, "eigenlijk bevestigt dit dat mensen al goed geïnformeerd zijn, dus dat is alleen maar goed."

Even verderop zit een vrouw te bellen. "Als iemand mijn hand gaat schudden, loop ik weg hoor." Ook hier heeft de organisatie een oplossing voor: posters adviseren bij begroetingen lichamelijk contact zo veel mogelijk te vermijden. Begroeten kan bijvoorbeeld via een 'boks' luidt het advies, maar het publiek geeft voorkeur aan de luchtkus. Een enkeling draagt handschoenen.

Nergens mondkapjes

De bezoekers lijken zich weinig zorgen te maken. Er is geen mondkapje te bekennen en de Italiaanse stands worden even drukbezocht als alle anderen. Twee Amerikaanse kunsthandelaren: "We hebben de gezondheidsrisico's en de financiële risico's besproken en overwogen om niet te gaan. Maar we kwamen tot de conclusie dat er altijd risico's zijn, dus zijn we toch gekomen."

Kunsthandelaar Bacarelli uit Florence denkt er precies hetzelfde over. "Ik maak me niet echt zorgen. Alleen een paar vaste Italiaanse en Amerikaanse klanten hebben afgebeld, maar verder is iedereen gewoon hier. En gelukkig maar, dit is de beste kunstbeurs waar ik de afgelopen jaren heb gestaan." Een Milanese collega is vooral geïrriteerd. "Het gaat om een griepje, niets meer."

Voor de verzamelaars geeft het virus niet alleen maar nadelen. Een Amerikaanse bezoeker vindt het niet zo erg dat er dit jaar minder mensen komen. Het vergroot volgens hem de kans op betere deals. Een kunsthandelaar uit Rome bevestigt dit. "Bij minder bezoekers ben ik geneigd meer kortingen te geven."

Twee vergaderingen per dag

Wie goed oplet, ziet dat de balies, leuningen, liftknopjes en wc's continu worden schoongemaakt. "Dat is ook de bedoeling", zegt Van de Wiel. "We doen dat niet alleen vanuit hygiënische overwegingen, we willen dat iedereen ziet dat we het serieus nemen." Dat corona niet overheerst op de TEFAF, wil niet betekenen dat de organisatie het bagatelliseert. "We vergaderen twee keer per dag. Zodra het nationale beleid verandert gaat TEFAF daarin mee."

De organisatie staat in nauw contact met het RIVM, de burgemeester en andere evenementenlocaties als de RAI in Amsterdam en Ahoy in Rotterdam. Sven Wiertz, operationeel manager van het MECC: "Wij zijn het eerste grote evenement sinds de uitbraak, iedereen is benieuwd hoe de TEFAF verloopt."

Echt zorgen maakt hij zich niet. "Het gaat niet om het aantal bezoekers, maar om het aantal kwaliteitsbezoekers. Te zien aan het aantal privéjets dat vandaag in Maastricht is geland, lijkt het erop dat dat wel goed zit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl