Banden in de opslag bij Vredestein in Enschede
NOS NieuwsAangepast

Massaontslag in Enschede: 750 banen weg bij bandenmaker Apollo Vredestein

Bij bandenmaker Apollo Vredestein in Enschede verdwijnen de komende twee jaar 750 banen. De eerste ontslagen vallen in januari 2021, de laatste aan het einde van dat jaar.

Volgens vakbonden CNV en FNV krimpt het aantal werknemers van ongeveer 1100 naar zo'n 350. "Zo'n hoog aantal hadden we absoluut niet verwacht. We zijn in shock", zegt FNV-bestuurder Ashna Kamta.

In de fabriek werken ook ongeveer 150 uitzendkrachten. Voor hen is er vanaf eind maart geen plek meer.

Hongarije en India

Volgens de directie is de vestiging in Enschede al enkele jaren verliesgevend. Het bedrijf meldt in een persverklaring dat de huidige bedrijfsvoering niet houdbaar is, ondanks grote investeringen in de modernisering van de fabriek.

In de toekomst worden alleen nog specialistische producten in Nederland gemaakt, zoals winter- en landbouwbanden. De productie van andere banden zal worden verplaatst naar het buitenland. Het bedrijf heeft ook fabrieken in Hongarije en India.

De bonden gaan volgende week om tafel met de directie om te praten over een sociaal plan voor de werknemers. Apollo Vredestein zegt de ontslagen te betreuren en wil de werknemers "alle nodige ondersteuning en assistentie bieden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl