Rijnmond
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Twee jaar cel voor voormalig Vestia-topman Erik Staal

Erik Staal moet twee jaar de cel in, omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte, verduistering, diefstal en witwassen. Ook mag de oud-topman van woningcorporatie Vestia vier jaar lang geen bestuurder zijn van welke bedrijf of stichting dan ook. De rechtbank in Rotterdam vindt dat bewezen is dat hij in ruim tien jaar tijd ruim 1,7 miljoen euro heeft verduisterd van de stichting HASA.

Staal was de oprichter van de stichting HASA, die sociale woninghuisvesting in Zuid-Afrika bevorderde. De inkomsten van deze stichting bestonden voor een groot deel uit schenkingen en leningen van Nederlandse woningcorporaties.

Volgens de rechtbank gebruikte Staal dat geld voor zichzelf, hoewel hij al een riant inkomen had. Hij kocht er luxe spullen van en gebruikte het geld om de schikking die hij met Vestia had te betalen.

Winkeldiefstal

Staal is ook veroordeeld voor winkeldiefstal. Eind 2017 wilde hij in Nieuwerkerk aan den IJssel met twee slijpschijven, een paar handschoenen, led-lampen, lichtschakelaars en een contactdoos zonder te betalen de winkel uit lopen.

Het vonnis is lager dan de 3,5 jaar cel die het Openbaar Ministerie had geëist. De rechtbank houdt er rekening mee dat Staal de stichting ruim 2,4 miljoen euro inclusief rente heeft terugbetaald. Daarnaast heeft Staal tijdens de rechtszaak opening van zaken gegeven. Hij wilde volgens Rijnmond schoon schip maken, omdat hij ernstig ziek is.

Advertentie via Ster.nl