Directeur Koos Spierings is trots op zijn hijskraan
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Wereldprimeur: de eerste elektrische hijskraan van 30 meter hoog

Hij is stil, milieuvriendelijk en de trots van Koos Spierings uit Oss. De City Boy is de eerste elektrische hijskraan ter wereld, die elektrisch kan hijsen en een aantal kilometer op elektriciteit kan rijden. Ook de Duitse fabrikant Liebherr heeft een elektrische kraan, maar die rijdt op diesel.

Kranenbouwer Koos Spierings vertelt tegen Omroep Brabant dat de eerste pennenstreken voor de City Boy tien jaar geleden al op papier stonden. De kraan is speciaal ontwikkeld voor de stedelijke omgeving, waarin de milieueisen steeds hoger worden en werkruimtes beperkt zijn. De vrachtwagen en de kraan worden elektrisch aangedreven, waardoor de kraan zonder gebruik van een dieselmotor naar de plaats van bestemming kan rijden.

"Ook in de buurt van natura 2000-gebieden is het steeds lastiger werken", vult Ron Nederhoff aan. Hij verhuurt kranen. "Toen we ruim twee jaar geleden deze kraan bestelden wisten we nog niet dat het zo'n hot item zou worden. Want met deze kraan kun je vrijwel stikstofloos werken."

Spierings Mobile Cranes uit Oss is naar eigen zeggen de eerste kranenbouwer in de 'mobiele kranenwereld' die het is gelukt om een hijskraan van deze grootte elektrisch te maken. Op de vraag van Omroep Brabant aan de directeur hoe hij zo zeker weet dat dit de allereerste is, antwoordt hij dat het wereldje erg klein is. "Anders had ik het echt wel gehoord. Iedereen is ermee bezig, steeds meer vrachtwagens worden elektrisch. Veel mensen zijn hierin geïnteresseerd."

Op de werkplek wordt de kraan aan het netstroom aangesloten. Op deze manier kan hij emissievrij werken en wordt het geluid tot een minimum beperkt.

Vandaag zijn de eerste vier City Boys geleverd aan verschillende kraanverhuurders. "Nu gaan ze echt de weg op en kom je ze overal tegen", zegt een glunderende Spierings.

Advertentie via Ster.nl