Wayne Rooney AFP

Trainer Phillip Cocu, maar vooral zijn assistent Wayne Rooney, staat vanavond een mooie uitdaging te wachten: in de vijfde ronde van het FA Cup-toernooi wacht Derby County een thuiswedstrijd tegen Manchester United. Een hele kluif, want Derby is middenmoter in het Championship terwijl het roemruchte United actief is in de Premier League.

Veel ogen zullen gericht zijn op Rooney, speler én assistent-trainer bij Derby. De nu 34-jarige Rooney droeg in zijn toptijd liefst dertien seizoenen het shirt van United.

"Rooney zal donderdag ongekend belangrijk voor ons zijn", keek Cocu vooruit op het duel met de subtopper uit de Premier League. "Hij kent Manchester United als geen ander. Hij kent de spelers, hij weet wat we moeten doen, hij is gewend aan zulke grote wedstrijden en aan alle aandacht."

'Rooney ongekend belangrijk voor ons tegen Manchester United'

Het is niet de eerste keer dat Rooney tegen zijn oude club speelt. In het seizoen 2017/2018, toen Rooney was teruggekeerd naar zijn oude liefde Everton, trof hij United twee keer: 0-2 en 0-4.

En vóórdat Rooney in Manchester neerstreek, speelde hij met Everton ook al vier keer tegen United: vier nederlagen, Rooney scoorde niet. Wat de statistieken betreft, belooft dat dus niet veel goeds.

2006: Wayne Rooney (m) met Cristiano Ronaldo en Wes Brown bij Manchester United AFP

Manchester United-trainer Ole Gunnar Solskjaer is desalniettemin op zijn hoede: "Wayne zal willen laten zien wat hij nog kan en willen bewijzen dat er nog steeds leven zit in de oude baas. We moeten scherp zijn en hem geen enkele ruimte geven."

"Hij heeft hier geweldige dingen laten zien. Hij is de clubtopscorer en heeft zo veel prijzen gepakt. Hij heeft absoluut alles gegeven voor deze club. Maar elk doelpunt dat hij tegen ons maakt, zal van zijn doelpuntentotaal worden afgehaald", aldus Solskjaer over zijn oude ploeggenoot.

STER reclame