Jaap Verhagen hoort nu al bij de beste vier grasmeesters van Nederland
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

'Grasmeester' FC Zutphen neemt het op tegen die van Ajax

De 58-jarige Jaap Verhagen zorgt ervoor dat de grasmatten bij de Zutphense voetbalclubs er jaar in jaar uit strak bij liggen. Dat doet hij zo goed, dat hij genomineerd is voor beste grasmeester van Nederland.

De titel 'Fieldmanager of the Year' wordt elk jaar uitgereikt door een vakblad en gaat naar iemand die sportvelden verzorgt voor bijvoorbeeld een club of gemeente. Vorig jaar won de grasmeester van Feyenoord. Ook toen was Verhagen genomineerd.

Dit jaar behoort de grasmeester van Ajax tot Verhagens concurrenten. "Ja, dat is toch mooi? En daar mag je dan naast staan. Dat is toch leuk", zegt hij lachend tegen Omroep Gelderland.

De man uit Wehl onderhoudt de velden van Warnsveldse Boys, Be Quick Z, AZC Zutphen, FC Zutphen en Z.V.V. De Hoven. Hij inspecteert de velden op zijn eigen manier. "Ik begin altijd met kijken. Wat zie ik? Hoe is de kleur en waar zitten de schades?

Ruiken, voelen en soms proeven

Verhagen gebruikt een guts om de grond goed te bekijken, oftewel een holle beitel. "Dan voel en ruik ik. Als het niet goed zit in de grond dan stinkt het echt." Maar dat is nog niet alles. "Soms proef ik ook. Dan voel je nog meer de fijne deeltjes van de leem."

Die methode werkt in ieder geval, want volgens vakblad Fieldmanager behoort Verhagen dus tot de beste grasmeesters van Nederland. Zijn concurrenten zijn Roy van Dijk van de Johan Cruijff Arena, Bart Klein van de gemeente Amsterdam en Eddie van der Stappen van Weener XL, dat werkt voor de gemeente Den Bosch. Ze hebben inmiddels allemaal bezoek gehad van de vijfkoppige jury.

Hoe kan het dat een man uit Wehl zich kan meten met de grasmeesters van miljoenenclubs? "Wij maken gewoon een heel mooi product met heel weinig middelen", legt Verhagen uit. Volgens hem is het moeilijk om het onderhoud van gras in een stadion te vergelijken met dat bij amateurclubs. "Dat is een heel ander type beheer. In stadions leggen ze een mat neer, waar ze één seizoen mee proberen te doen. Hier maken we echt een mat die 20 tot 25 jaar meegaat."

Verhagen heeft wel een idee waarom zijn werk in de smaak valt. "Sinds 2018 gebruiken we geen bestrijdingsmiddelen meer. Als de velden er dan zo bij liggen dat er nauwelijks verkeerde planten in zitten en het gras is goed, dan kun je wel iets met elkaar."

'Ik doe het niet alleen'

Hoewel Verhagen is geselecteerd voor de titelstrijd, en daarmee dus al bij de beste vier grasmeesters van Nederland behoort, blijft hij bescheiden. "Ik doe het niet alleen", doelt hij op zijn collega's van de gemeente Zutphen.

Over een mogelijke overwinning wil hij nog niet nadenken. "Het is wel mooi als het zou lukken, maar laten we eerst maar even afwachten. Als we het worden, ben ik in ieder geval heel trots!"

Advertentie via Ster.nl