NOS Voetbal

Bijlow, van 'gezet mannetje' tot eerste keeper van Feyenoord

Onder de lat bij Feyenoord droomt Bijlow van Oranje

Justin Bijlow is sinds het vertrek van Kenneth Vermeer de onbetwiste nummer één onder de lat van Feyenoord, dat vanavond tegen NAC Breda om een plek in de KNVB-bekerfinale strijdt. Een jongensdroom is uitgekomen voor de 22-jarige Bijlow, geboren en getogen in Rotterdam-Zuid.

Want als kleine jongen droomt Bijlow er al van: de doelman van Feyenoord worden. En op 13 augustus 2017 is het zover: hij verdedigt voor het eerst het doel van de Rotterdammers in de eredivisie.

In het seizoen erna ontwikkelt Bijlow zich tot eerste keeper bij Feyenoord, met als persoonlijk hoogtepunt het winnen van de Johan Cruijff Schaal. Bijlow is in de finale tegen PSV de gevierde man. Hij keert twee strafschoppen tijdens de penaltyserie.

Maar daarna wordt het stil rondom de sluitpost. Verschillende blessures gooien roet in het eten en weerhouden hem van spelen in het eerste elftal.

Zelfverzekerd op het veld

Daar komt dit jaar verandering in. Eerste keus Kenneth Vermeer vertrekt tijdens de winterstop naar Los Angeles FC. Vanaf dat moment prijkt de naam Bijlow weer op de wedstrijdformulieren van de Rotterdammers.

"Toen Kenneth wegging, was het wel duidelijk dat ik zou gaan keepen", zegt Bijlow zelfverzekerd. "Ik voelde dat ik nu weer mocht laten zien dat ik de nummer één wil zijn en ben."

Justin Bijlow keert de strafschop van Jorrit Hendrix tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal

Bijlow manifesteert zich vooralsnog met verve, stelt Joop Hiele, de oud-international die meer dan 300 wedstrijden keepte in het eerste van Feyenoord. De 61-jarige Rotterdammer kent Bijlow vanuit de jeugdopleiding van de club, waar de talentvolle doelman zich al op jonge leeftijd onderscheidde.

Bijlow liet zich als broekie al gelden met goed keeperswerk, maar maakte en maakt volgens Hiele vooral indruk met zijn onverschrokkenheid en mentale weerbaarheid. "Hij raakt niet in de war als er iets fout gaat. Hij laat zijn kop niet zomaar hangen en gaat er voor de volle 100 procent voor."

Een gezet mannetje

Dat het mentaal goed zit bij de jonge Bijlow, blijkt volgens Hiele ook uit de manier waarop hij omgaat met tegenslagen.

"In de jeugd was hij, laat ik het netjes zeggen, een gezet mannetje. Daar maakten we ons als jeugdopleiding soms wel zorgen over. Toen hebben we daar gesprekken over gevoerd met hem en zijn ouders. Hij ging daar als 12-jarig mannetje heel relaxt mee om. Hij liet zich niet van de wijs brengen."

"Ik had er ook wel vertrouwen in dat het gezette weg zou trekken. En kijk nu eens: hij is hartstikke fit", zegt Hiele.

"Tijdens mijn blessures heb ik veel kunnen trainen op het fysieke aspect", vertelt Bijlow. Maar dat is niet het enige wat hij doet in die periode. Er is meer dan de sportschool. "Ik heb natuurlijk ook teruggekeken wat er allemaal beter kon."

Justin Bijlow

Bijlow bestudeert veel beeldmateriaal van zichzelf en wil daarvan leren. "Wat deed ik, of wat had ik eigenlijk niet moeten doen", vraagt hij zich keer op keer af.

Het tekent, vindt Hiele, de ambitie die de nu 22-jarige Bijlow heeft. "Hij doet het nu heel goed en laat zien dat hij een waardige eredivisiekeeper is. Bijlow oogt rustig, coacht behoorlijk goed en is redelijk de baas in de zestien."

Volgens de oud-doelman is Bijlow soms nog wat jeugdig en kan hij, naarmate hij meer ervaring opdoet, alleen maar beter worden. "Een goede keeper heeft veel plaatjes gezien. Hoe vaker je wedstrijdsituaties hebt meegemaakt en opgelost, hoe beter je wordt. Dat heeft hij nu nog niet. Maar dat geldt voor iedere jonge doelman."

Nederlands elftal

Dat sommige mensen Bijlow nu al een plek in het Nederlands elftal toedichten, vindt Hiele wat voorbarig. "Hij moet het eerst over een langere periode laten zien. Maar als hij op dit niveau blijft acteren en zich blijft ontwikkelen, is hij zeker een kandidaat om plaats te nemen in de selectie."

Bijlow zelf blijft er rustig onder. "Ik denk dat ik nu gewoon zo door moet blijven gaan. In maart is de volgende interlandperiode en dan zie ik wel waar ik bij hoor." Hij hoopt op het Nederlands elftal, maar zegt er geen probleem mee te hebben als hij wordt opgeroepen voor Jong Oranje.

"Ik wil altijd voor het hoogst haalbare gaan. Het is natuurlijk een droom voor iedereen om met het Nederlands elftal mee te gaan naar een eindtoernooi. Als het dit EK al is, dan zou het helemaal geweldig zijn, maar er komen er natuurlijk meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl