Ajax druipt af in Utrecht ANP

Binnen een week is Ajax op twee fronten uitgespeeld. Nadat zes dagen geleden Getafe in de Europa League te sterk was gebleken, maakte FC Utrecht woensdag een einde aan het bekerseizoen van de Amsterdammers: 2-0.

Op 19 april spelen de Utrechters de finale in De Kuip tegen de winnaar van Feyenoord-NAC (donderdagavond).

Utrecht onbedreigd

Sander van de Streek kopte vlak voor rust een vrije trap van Simon Gustafson achter André Onana, net in een fase waarin Ajax wat sterker leek te worden. Na een rake penalty van Gustafson zag de kolkende Galgenwaard echter hoe Utrecht het duel onbedreigd uitspeelde.

Utrecht en Ajax, de eeuwige rivalen. Ze kunnen elkaars bloed wel drinken, maar misschien kwam juist daarom deze wedstrijd wel op het goede moment. Beide ploegen verkeren niet in beste vorm, dan kunnen de sentimenten alleen al de boel weer eens goed op scherp zetten.

De spelers van FC Utrecht vieren de 1-0 van Sander van de Streek tegen Ajax Pro Shots

Na de blamage bij RKC was trainer John van den Brom zelfs het gesprek aangegaan met de kritische aanhang van FC Utrecht. Die eiste met de wedstrijd van het jaar in het vooruitzicht maar één ding, dat de mouwen weer eens werden opgestroopt.

Tot het intimiderende aan toe een ouderwetse 'woensdag gehaktdag', in plat Utrechts overigens geschreven zonder t. Zo werd ooit een veldslag tegen Ajax 2 in het bekertoernooi betiteld, bijna 25 jaar geleden. Vraag het Van den Brom, hij speelde toen mee met de Amsterdammers.

Bekijk hieronder interviews met Sander van de Streek en Donny van de Beek.

Erik ten Hag wist ook als geen ander dat hij met zijn ploeg niet op een warm welkom hoefde te rekenen, maar zijn ploeg daar ook kracht uit kon putten. Met name Hakim Ziyech toonde in de openingsfase weer wat flitsen, met een schot van afstand en een gevaarlijke voorzet die smoorde.

Utrecht was na twee minuten al dicht bij een voorsprong geweest, toen Gustafson een lage voorzet van Gyrano Kerk naast mikte. Daarna betrok de thuisclub zijn verdedigende stelling, loerend op de fouten bij de Amsterdammers die in hun huidige vorm niet ondenkbaar waren.

Ajax op de lat

Toch kreeg Utrecht bijna zelf een treffer om de oren, na een mispeer van Leon Guwara. Uit de aanval die volgde, trapte Nicolás Tagliafico de bal kiezelhard richting de bovenhoek. Dankzij de vingertoppen van Jeroen Zoet en de lat kwam Utrecht met de schrik vrij.

De spelers van Ajax balen na de 1-0 van Sander van de Streek Pro Shots

Het zat de Amsterdammers ook niet mee in die fase, waarna Van de Streek ineens vrij de 1-0 mocht binnenkoppen. Daley Blind hief daarbij wat ongelukkig buitenspel op, tekenend voor de fase waarin helemaal niets lukte bij de regerend kampioen.

Na deze mentale tik mocht Ajax zijn handen dichtknijpen dat snelle uitbraken via Kerk tot twee keer toe onzorgvuldig werden uitgespeeld.

Met meer dan een waarschuwingsschot van Blind kon Ajax zijn aanvallende bedoelingen voor de tweede helft niet waarmaken. Het was Onana die aan de overkant moest ingrijpen bij uitbraken van de onvermoeibare Kerk en invaller Issah Abass.

Overtreding

Halverwege de tweede helft had Gustafson de keeper uit Kameroen vanaf elf meter wel op het verkeerde been gezet, na een lichte overtreding van Edson Álvarez op Van de Streek, en zodoende de score verdubbeld. Enige tegenvaller voor de thuisclub op deze avond was de gele kaart voor Sean Klaiber, die nu de eindstrijd mist.

Waar Utrecht een teleurstellend eredivisieseizoen in één klap kan rechtzetten tijdens de finale in De Kuip, moet Ajax in de vorm van de laatste weken in diezelfde eredivisie alle zeilen bijzetten om niet alles te verspelen dit seizoen.

Statistieken FC Utrecht-Ajax:

STER reclame