Migranten in Turkije op weg naar de grens met Griekenland
NOS NieuwsAangepast

EU waarschuwt Turkije: 'Sturen migranten naar grens Griekenland moet stoppen'

De Europese Unie zal met alle mogelijke middelen proberen om migranten en vluchtelingen buiten Griekenland te houden. Dat hebben de betrokken EU-ministers in Brussel besloten. In een verklaring roepen ze Turkije op om te stoppen met het sturen van migranten en vluchtelingen naar de grens. "Deze situatie aan de EU-buitengrens is onacceptabel."

Volgens staatssecretaris Broekers-Knol, die ook aanwezig was, is het een sterk signaal van de 27 EU-landen aan Turkije, om de bestaande afspraken (de zogenoemde Turkije-deal) te respecteren. "Griekenland beschermt de buitengrenzen, dus dit is een verantwoordelijkheid van ons allemaal."

Bij de grens verblijven duizenden vluchtelingen. Wie de grens probeert over te steken, wordt meteen weer teruggestuurd, vertelt een van hen:

'Ze pakken alles af en dan sturen ze je terug'

In de verklaring staat verder dat het illegaal oversteken van de grens vanuit Turkije niet wordt getolereerd. Volgens Eurocommissaris Schinas is "de grens van Griekenland Europa's grens". "De grens van Bulgarije is Europa's grens. En ook de grens van Cyprus is Europa's grens."

Broekers-Knol denkt dat Turkije zich de komende tijd aan de afspraken gaat houden en geen mensen meer naar de grens met Griekenland stuurt. Volgens haar is dit een eerste stap. De komende maanden moeten de ministers en de Europese Commissie het eens worden over een nieuw migratiepact. Daarover is het vanavond niet gegaan.

Volgende week komen de ministers opnieuw bij elkaar om de situatie te bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl