Michael Bloomberg gisteren op een bijeenkomst in Miami AP
Voorverkiezingen VS

Miljardair en oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg stapt uit de race om de kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap. Hij had al zijn kaarten gezet op gisteren, Super Tuesday, de dag dat er in veertien staten voorverkiezingen worden gehouden en er veel gedelegeerden te winnen zijn.

Maar die strategie is mislukt. De grote winnaars van gisteren zijn oud-vicepresident Joe Biden en de progressieve senator Bernie Sanders. Bloomberg schaart zich nu achter Biden, die al eerder de steun kreeg van afvallers Pete Buttigieg, Amy Klobuchar en Tom Steyer.

Bloomberg is veelvoudig miljardair en hij betaalde uit eigen zak een 500 miljoen dollar kostende campagne, waarin hij de kiezers in de staten waar hij op inzette bombardeerde met tv-commercials. Hij liet de eerste staten waar voorverkiezingen worden gehouden, Iowa en New Hampshire, aan zich voorbij gaan en hoopte dus gisteren zijn slag te slaan.

Maar Joe Biden, die in het begin van de race juist slechte resultaten haalde, scoorde verrassend goed in staten als Texas, Massachussetts en Minnesota. Bloomberg won alleen in Amerikaans Samoa.

STER reclame