FC Utrecht-trainer John van den Brom AFP

De thuiswedstrijd tegen Ajax. Het is voor FC Utrecht een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar. Naast de nog in te plannen competitiewedstrijd speelt de ploeg vanavond in Stadion Galgenwaard tegen de Amsterdammers voor een plek in de finale van het bekertoernooi.

Het belang van de wedstrijd is groot, want net als Ajax is Utrecht niet in goeden doen. In de laatste vier wedstrijden werden maar vijf punten gepakt. En afgelopen zondag verloor de ploeg van trainer John van den Brom voor de tweede keer dit seizoen van RKC.

Van den Brom gaf na die wedstrijd aan dat hij strijdvaardigheid en passie miste bij zijn elftal. De oefenmeester sprak maandagavond zelfs nog met supporters over de slechte resultaten.

FC Utrecht is klaar voor Ajax: 'Hoef ik de jongens niet voor te motiveren'

Ook Utrecht-verdediger Urby Emanuelson ziet dat zijn ploeg het dit seizoen tegen de kleinere ploegen niet laat zien. "Dat lijkt een terugkerend verhaal te worden. We doen onszelf zo tekort op de ranglijst. Als je die wedstrijden wel wint, hadden we er nu veel beter voor gestaan", aldus de 16-voudig international.

"Uiteindelijk is het iets waar we zelf uit moeten komen. Iedereen moet zich afvragen of hij alles geeft om te winnen."

Met de koploper die de laatste weken als aangeschoten wild speelt op bezoek, mag de motivatie vanavond geen probleem zijn, zou je denken. Van den Brom maakt zich daar dan ook geen zorgen om.

"Het is de halve finale van de beker, tegen Ajax, met alle sentimenten die daarbij horen. Daar hoef ik de jongens niet voor te motiveren. Meer heb je niet nodig. Qua motivatie hebben we afgelopen zondag de ondergrens aangetikt. Vanavond zal dit zeker niet zo zijn."

Urby Emanuelson Proshots

Ook Ajax is allesbehalve in vorm. Met het thuisverlies tegen AZ (0-2) afgelopen zondag kregen de Amsterdammers een nieuwe domper te verwerken. Drie van de laatste vier duels gingen verloren. Het woord crisis is al geregeld gevallen in de hoofdstad.

Toch is Emanuelson, die uit de jeugdopleiding van Ajax komt en er zeven jaar in het eerste speelde, op zijn hoede vanavond en waakt hij voor onderschatting.

"Iedereen ziet dat ze het moeilijk hebben. Maar vanavond is een wedstrijd op zich. Het gaat gewoon een moeilijke wedstrijd worden. Zij zitten nu in een fase waarin ze niemand zullen onderschatten."

Emanuelson: 'Halve finale tegen Ajax is wedstrijd op zich'

Van den Brom zat zondag op de tribune in de Johan Cruijff Arena om met eigen ogen de topper tussen Ajax en AZ te aanschouwen. Hij zag dat Ajax kwetsbaar is.

"Ik was benieuwd hoe ze het zouden doen. En het was heel interessant om te zien wat AZ ertegenover stelde nadat we eerder van Heracles, Getafe en FC Groningen (drie keer verlies voor Ajax, red.) hadden gezien hoe zij het deden. Voor ons was het de bevestiging dat Ajax zeker zwakke plekken heeft", aldus de oefenmeester van Utrecht.

Kortste weg naar Europa

Winst van het bekertoernooi is voor FC Utrecht de kortste weg naar Europa. Voor het eerst sinds een paar jaar plaatst de bekerwinnaar zich namelijk direct voor de groepsfase van de Europa League.

"Een prachtig einddoel", reageert Van den Brom. "Dit is voor ons een unieke mogelijkheid om ons seizoen met een prijs af te ronden. Met het gevolg dat je direct in de Europa League zit. Uiteindelijk wil je iets tastbaars in handen hebben. Daar gaat het om in het leven van een voetballer en trainer."

STER reclame