In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Natuurmonumenten sluit natuurgebied om te vroeg begonnen broedseizoen

Een deel van natuurgebied De Sprengenberg in de gemeente Hellendoorn is per direct afgesloten. Het broedseizoen is twee weken eerder begonnen dan normaal en om de vogels niet te storen mogen mensen niet meer in het gebied komen.

"Normaal gebruiken we de winter om dennen te zagen, op akkers de houtwallen te snoeien en we zorgen ervoor dat de heide de ruimte krijgt. Maar we horen nu de boomleeuwerik al in het veld. En er zijn ook al baltsende korhoenders waargenomen", zegt Ruben Vermeer, boswachter van Natuurmonumenten tegen RTV Oost. De werkzaamheden zijn daarom twee weken eerder gestopt.

Probleem

Voor sommige vogels kan het een probleem zijn dat hun soortgenoten eerder beginnen met broeden. "Broedvogels die nu nog niet terug uit Afrika zijn, kunnen doordat de lente eerder begint hun broedplek kwijtraken. Omdat vogels in Nederland nu voorsprong hebben."

Ook voor insecten is de situatie niet optimaal, vertelt Vermeer. "Als bepaalde nectar nu al beschikbaar is en de insecten er nog niet zijn, dan kunnen zij hun maaltijd mislopen. Alles is zo precies op elkaar afgestemd. Als daar verandering in komt, kan het onze natuur echt omgooien."

Tekst gaat verder onder de foto.

Het verlichte deel van de kaart is afgesloten voor publiek

Er blijft nog genoeg ruimte over voor mensen die door het gebied willen lopen, is te zien op de bovenstaande foto van Natuurmonumenten.

De Sprengenberg gaat elk jaar voor een deel dicht vanwege het broedseizoen. Nu gebeurt dat dus alleen wat eerder. Waarschijnlijk gaat het gebied eerder open dan normaal. Natuurmonumenten denkt dat sommige vogels wel op de gebruikelijke tijden zullen broeden en dus niet vroeger klaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl