Chris Matthews
NOS Nieuws

Amerikaanse talkshowgrootheid stopt na beschuldiging van ongepast gedrag

De Amerikaanse talkshowhost Chris Matthews stopt per direct met zijn langlopende politieke programma Hardball. Gisteravond liet de 74-jarige presentator live in de uitzending weten dat hij niet terugkeert bij het beroemde praatprogramma van de progressief georiënteerde zender MSNBC. Hij presenteerde de show sinds 1997.

"Ik zal beginnen met mijn headline van de avond: ik ga met pensioen. Dit is de laatste Hardball bij MSNBC", begon Matthews het programma. "Dat is vanzelfsprekend niet vanwege een gebrek aan interesse in de politiek. Ik heb genoten van elke minuut van de afgelopen 20 jaar. Iedere ochtend las ik de kranten en ging ik enthousiast naar mijn werk. Niet veel mensen hebben dat voorrecht."

Matthews ging de laatste tijd meermaals door het stof na ongepaste opmerkingen en uitglijders. Zo vergeleek hij de campagne van de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders met de invasie van de nazi's in Frankrijk. Ook haalde hij onlangs twee Afro-Amerikaanse politici door elkaar en werd hij beschuldigd van seksisme na onenigheid met presidentskandidaat Elizabeth Warren.

Een paar dagen geleden beschuldigde columniste Laura Bassett Matthews ervan dat hij seksistische opmerkingen maakte over haar uiterlijk toen ze in 2016 bij hem te gast was. Terwijl ze in de make-up zat, zou Matthews haar hebben gevraagd waarom hij nog niet verliefd op haar was. "Als je haar blijft opmaken, word ik verliefd op haar", zou hij daarna tegen een stylist hebben gezegd.

Eerdere reprimande

Gisteravond reageerde Matthews op de beschuldiging van Bassett. Hij zei dat hij ten onrechte dacht dat hij haar wel een compliment kon maken over haar uiterlijk, en bood daar zijn excuses voor aan. Het soort complimenten dat hij en andere mannen ooit aan vrouwen gaven, kan niet meer door de beugel, betoogde Matthews.

Het is niet voor het eerst dat de talkshowgrootheid onder vuur ligt vanwege grensoverschrijdend gedrag. MSNBC maakte in 2017 al bekend dat hij in 1999 een waarschuwing heeft gehad vanwege ongepaste opmerkingen tegen een vrouwelijke collega. Ook had hij commentaar de manier van lopen van Melania Trump en omschreef hij oud-vice-presidentskandidaat Sarah Palin als "heet".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl