NOS Nieuws

Meldingen van felle lichtflits boven Nederland en België, mogelijk meteoor

Mensen uit meerdere plekken in Nederland en België meldden aan het begin van de nacht een felle lichtflits te hebben gezien. Waarschijnlijk was de flits afkomstig van een meteoor die richting het oosten over de landen door de dampkring trok.

De mogelijke meteoor was rond 00.40 uur te zien, dit zijn amateurbeelden:

Felle lichtflits boven Nederland en België, mogelijk meteoor

Een Belgische twitteraar laat vanuit Gent weten dat het licht fel genoeg was om schaduwen te werpen.

Vanuit heel Nederland, van Texel tot Limburg, werd op Twitter geschreven over de lichtflits. Het groenblauwe licht deed slaapkamers en complete tuinen oplichten.

Het is onduidelijk of de meteoor volledig is verbrand in de dampkring, of dat een deel terecht is gekomen op het aardoppervlak. Bij dat tweede is er sprake van een meteoriet.

Gemiddeld komt er elke dag wel ergens op aarde een meteoriet neer, maar in verreweg de meeste gevallen komen ze terecht in een oceaan of in onbewoond gebied, zoals een woestijn, steppe, jungle of een ijsvlakte.

Drie miljoen kilogram ruimtestenen bereikt dagelijks de atmosfeer rond de aarde, maar de meeste meteorieten verbranden in de dampkring of komen als stof en zandkorrels naar beneden. In sommige gevallen gaat dat gepaard met een lichtflits en een harde knal, als de lucht uitzet door de wrijving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl