Spelers Wuhan FC al weken vast in Spanje, 'We kunnen alleen maar trainen'
Rop Zoutberg
correspondent Spanje
Rop Zoutberg
correspondent Spanje
De Chinese voetbalclub Wuhan FC zit al weken vast in Spanje. De ploeg vertrok eind januari voor een trainingskamp naar Zuid-Spanje, maar door het coronavirus kunnen ze niet meer terug naar China. "We kunnen helemaal niets, alleen maar trainen", zegt aanvoerder Yao Hanlin.
Wuhan FC komt uit de stad die beschouwd wordt als de grootste brandhaard van het coronavirus. Het team eindigde vorig jaar als zesde in de Chinese voetbalcompetitie, die momenteel in het hele land is stil gelegd.
"Toen we landden in Spanje zagen we dat wij het onderwerp van het nieuws over het coronavirus waren geworden", zegt Yao Hanlin, de 34-jarige middenvelder en aanvoerder van Wuhan FC.
"Het voelde nogal ongemakkelijk, al begrepen we het ook wel. Het virus begon in onze stad. Omdat wij daar vandaan komen gingen mensen zich zorgen maken. We zijn allemaal onderzocht, er is gekeken of wij soms verhoging hadden. Na twee weken wisten we zeker dat we gezond waren."
Uitgenodigd voor 'El Clásico'
Yao vertelt zijn verhaal in het bestuursgebouw van LaLiga in Madrid. De koepel van de Spaanse Primera División heeft Wuhan FC uitgenodigd de klassieker tussen Real Madrid en FC Barcelona te komen kijken. Ook stuurt LaLiga vijf ton aan desinfectiemiddel naar China.
El Clásico is een mooie afleiding, bromt José González, de Spaanse trainer van Wuhan. "Winnen en verliezen hoort allemaal bij het voetbal, en vaak vergeet je het weer snel als dingen misgaan. Maar dit virus is iets heel anders. Ik zie onder mijn spelers hoe iedereen het op zijn eigen manier verwerkt."
Ook de fysiotherapeut en de keeperstrainer bij Wuhan FC zijn Spaans. "We hebben vanaf het eerste moment bedacht dat we weinig kunnen doen. Wij kunnen het virus in Wuhan niet stoppen. We kunnen alleen maar proberen elkaar te helpen. Dit is op een dag echt voorbij", zegt González,de schouders ophalend: "Zoveel is zeker."
"Ik probeer me steeds in hun situatie te verplaatsen, en zou eigenlijk niet weten hoe ik zou reageren. Het slechte nieuws over het virus houdt niet op, maar als we trainen zie ik ineens een glimlach. Het voetbal maakt ze gelukkig."
'Het is onmacht'
Yao pakt zijn telefoon en laat horen hoe zijn vijfjarige zoontje vanmorgen vanuit Wuhan voor hem zong. Yao heeft zijn hele leven in de miljoenenstad gewoond. En met een eerste trainingskamp in China erbij is hij nu al twee maanden weg. Het is onmacht, zegt Yao. "Toch vertrouw ik op mijn land, op de Chinese regering, dat we op een dag weer naar huis mogen."
De Chinese voetballers proberen niet te veel te praten over het virus. Als aanvoerder vindt Yao dat hij moet zorgen dat zijn teamgenoten het onderwerp enigszins vermijden. Meestal lukt dat wel. Dan glimmen zijn ogen. "De dag dat wij terugkeren naar Wuhan viert heel China feest."