Werkgeversvoorzitter Hans de Boer
NOS Nieuws

Hans de Boer (VNO-NCW): corona hakt in op economie

De uitbraak van het coronavirus gaat Nederland economische groei kosten, zegt Hans de Boer, voorzitter van de werkgeversbond VNO-NCW. In het praatprogramma WNL op Zondag combineerde De Boer de economische lasten van corona met die van de brexit en de stikstofproblemen. Die optelsom leidt tot "een mager economisch jaar, maar we gaan niet het loodje leggen".

In plaats van de verwachte 1 procent groei denkt De Boer dat Nederland enkele tienden van procentpunten lager uitkomt, tussen de 0,5 en 1 procent.

Het bedrijfsleven krijgt crisis op crisis, aldus De Boer, waarbij vooral de kleinere bedrijven hard worden getroffen. Als voorbeeld noemde hij de kleinere ondernemingen die moeten leven van het cruisetoerisme naar Amsterdam. Omdat de toeristen wegblijven, zit deze branche met de handen in het haar.

Ook wees hij erop dat mensen ongerust worden door de koersval op de beurzen en minder makkelijk geld gaan uitgeven. De negatieve invloed hiervan op het bedrijfsleven is al voelbaar, zegt De Boer.

Meer autonomie

De werkgeversvoorzitter verwacht dat Europa in de nabije toekomst gaat werken aan een grotere economische autonomie, zodat effecten zoals die van de corona-uitbraak op de Europese economie worden afgezwakt.

"De wereldeconomie is enorm verweven, we zijn superafhankelijk van China, bijvoorbeeld voor medicijnen", aldus de Boer. Die verstrengeling zal blijven, maar Europa zal die afhankelijkheid willen terugschroeven om de eigen positie te verstevigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl