Cody Gakpo
NOS Voetbal

Gakpo realiseert droom bij PSV, precies zoals rapper Dio voor hem bedacht

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

  • Oscar van der Horst

    redacteur NOS Sport

Cody Gakpo wil de man zijn bij PSV. En die kans dient zich nu aan, met de topper tegen Feyenoord in het vooruitzicht. Precies volgens het script dat een Amsterdamse rapper een paar jaar geleden al schreef.

"Ik begon toen al in hem te geloven", zegt Diorno Braaf (31), beter bekend onder zijn artiestennaam Dio.

In 2016 zocht Braaf talentvolle sporters voor zijn nieuwe clip 'De Man'. Het lied was al klaar. De tekst ging over de weg naar succes. Over een jongen van de straat, op jacht naar het ultieme. "Het is dus niet bepaald een fictieve video geworden."

Gakpo paste perfect in het plaatje. Ook al zijn de bewoordingen veel rauwer dan het levensverhaal van de jonge PSV'er, Braaf vond het niet nodig om de tekst nog wat bij te schaven. "De energie in het nummer kwam volledig overeen met waar Cody op dat moment mee bezig was."

Bekijk hieronder de videoclip uit 2016:

Gakpo zwerft zijn hele voetballeven al over De Herdgang, al op zijn zesde speelde hij zijn eerste jeugdtoernooi in het shirt van PSV. Als rasechte Eindhovenaar, geboren en getogen in het stadsdeel Stratum, debuteerde hij twee jaar geleden in de hoofdmacht. Toevallig ook tegen Feyenoord, de ploeg die vanmiddag op bezoek komt in Eindhoven.

"Mooi dat ik zijn verhaal heb kunnen vastleggen", zegt Braaf over de doorbraak van de voetballer, die als persoon veel indruk maakte op de rapper. "We werden destijds ook bij hem thuis uitgenodigd. Ruimdenkende mensen. Niks van sterallures. Altijd hard werken."

Schijnwerpers

Als acteur kijkt een zestienjarige Gakpo in de clip nog vol verlangen naar de lichten van het Philips Stadion. In de praktijk zijn de schijnwerpers inmiddels al op de twintigjarige aanvaller gericht.

Na het tussentijdse vertrek van Steven Bergwijn naar Tottenham Hotspur geeft trainer Ernest Faber hem het vertrouwen op zijn favoriete positie links voorin. Met zijn kenmerkende actie naar binnen en een geplaatst schot met rechts besliste hij vorige week het duel met Vitesse.

Cody Gakpo

Gakpo is een jongen die weet wat hij wil. Iemand die zich niet zal laten leiden door sentimenten. Ook al ging de crisis bij PSV hem wel degelijk aan het hart, want het rood-witte bloed stroomt door zijn aderen.

Na het teleurstellende gelijkspel van PSV tegen FC Twente (1-1) kreeg Gakpo de verwijten dat hij op een cruciaal moment geen oog had voor medespeler Sam Lammers. Als supporter wilde hij die bevrijdende treffer misschien het liefste zelf wel door het net rammen.

Gakpo miste.

Als Eindhovenaar heeft hij de gunfactor mee. Maar als kind van de club zal de jeugdinternational ook extra kritisch worden bekeken. Daar kan Gakpo wel mee omgaan, vertrouwt Braaf. "Hij heeft de juiste scholing vanuit huis al meegekregen."

Binnen de lijnen oogt Gakpo de laatste weken steeds stabieler, mede dankzij de steun die hij krijgt van de ervaren winterversterking Ricardo Rodríguez. Die hem ook helpt de juiste momenten te kiezen. Om beslissend te worden voor zijn elftal. Echt de man te zijn bij PSV.

Braaf houdt de ontwikkelingen rond Gakpo in de gaten. Maar ook andersom.

"We volgen elkaar van een afstandje", aldus Braaf. Als muzikant blijf hij zichzelf opnieuw uitvinden. En met succes. Na een wat rustigere periode komt er weer een nieuw album aan. Ook hij wil weer mooie dingen laten zien. "De wederzijdse trots is er dan zeker."

Gakpo blikt vooruit op de topper tegen Feyenoord:

Gakpo ruikt zijn kans bij PSV: 'Veel wedstrijden spelen en beslissend zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl