NOS WielrennenAangepast

Wild en Pieters prolongeren wereldtitel koppelkoers, zilver voor Van Schip

Wild en Pieters pakken opnieuw goud op koppelkoers

Baanwielrensters Kirsten Wild en Amy Pieters hebben in Berlijn hun wereldtitel op de koppelkoers geprolongeerd.

Het Nederlandse duo nam bij de eerste tussensprint direct de leiding en controleerde daarna de wedstrijd door bij vrijwel alle tussensprints punten te sprokkelen.

De wedstrijd op het olympische onderdeel verliep chaotisch, vooral door de valpartijen bij de wissels, maar dat deerde het koppel ogenschijnlijk niet.

Het begon met de souvereine zege bij de eerste sprint en daarna bouwden ze langzaam maar zeker hun marge uit.

Clara Copponi en Maria Le Net uit Frankrijk hielden het Italiaanse duo Letizia Paternoster/Elisa Balsamo van het zilver af.

Bekijk hieronder de reactie van Wild en Pieters na hun titelprolongatie:

Wild en Pieters 'megatrots' op nieuwe wereldtitel

"Ik was in het begin wel een beetje bang dat we ons zouden vergalopperen", zei Wild na afloop. "Het is wel een risico om erin te vliegen. Blaas je jezelf op, dan is 120 ronden wel heel lang."

Dat gebeurde echter niet. "Ik ben hier echt megatrots op. Dit is een prestatie van het hele team."

Van Schip pakt opnieuw zilver op omnium

Jan-Willem van Schip veroverde net als twee jaar geleden zilver op het onderdeel omnium. Hij moest in Berlijn alleen de Fransman Benjamin Thomas voor zich dulden op het olympische onderdeel.

Na zijn zevende plaats op de scratch, de zege in de temporace en de derde plaats in de afvalkoers stond Van Schip al op de tweede plaats, achter de Fransman.

Die tweede plaats dreigde hij aan het einde van de wedstrijd te verliezen toen de Brit Matthew Walls een ronde (en 20 punten) pakte en hem passeerde.

Maar Van Schip was slim genoeg om zelf direct daarna ook op jacht te gaan naar een ronde voorsprong, en dat lukte, met Thomas in zijn wiel. Thomas won eerder al in 2017 en werd vorig jaar tweede.

Bekijk hieronder de reactie van Van Schip en een samenvatting van het omnium:

Met zijn tweede WK-zilver is Van Schip ook duidelijk een van de kanshebbers voor goud op de Spelen in Tokio. "Wat dat betreft ben ik wel heilig van mezelf overtuigd. Ik geloof dat het kan."

Zondag komt Van Schip samen met Yoeri Havik nog uit op de koppelkoers. "We gaan wel ver komen denk ik." En dan hoort winnen ook tot de mogelijkheden voor Van Schip. "Als ik daar niet in zou geloven, zou ik het niet doen."

Lavreysen en Hoogland naar halve finales

Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland plaatsten zich op de sprint overtuigend voor de halve finales op zondag. Beiden hadden aan twee races genoeg om zich te ontdoen van hun tegenstander.

Matthijs Büchli werd uitgeschakeld door de Pool Mateusz Rudyk, morgen de opponent van Hoogland.

Lavreysen en Hoogland treffen elkaar pas in een eventuele finale. Dat zou een herhaling zijn van vorig jaar, toen Lavreysen de wereldtitel veroverde.

Bekijk hieronder de tweede races in de kwartfinales en de reactie van Lavreysen, Hoogland en Büchli.

Lavreysen en Hoogland reden allebei een persoonlijk record. "Met zijn tweeën steken we er heel ver boven uit, dat is wel heel mooi", zei Lavreysen terugkijkend op de dag.

Een eventuele herhaling van de WK-finale van vorig jaar gaat Hoogland nog niet besproken met de man met wie hij een hotelkamer deelt. "Er zit nog een rit tussen, dus we hoeven het er ook nog niet over te hebben."

Op de vraag wie van de twee momenteel beter is, laat Hoogland zich niet uit. "Dat gaan we morgen zien."

Dygert pakt wereldtitel met wereldrecord

De Amerikaanse Chloé Dygert maakte op de individuele achtervolging haar favorietenrol waar. In Berlijn scherpte ze in de kwalificaties van de 3.000 meter lange race haar eigen wereldrecord al aan tot 3.17,283.

En in de finale, waarin ze de Duitse Lisa Brennauer klopte, deed ze er een schepje bovenop: 3.16,937.

Voor Dygert was het na de wereldtitels in 2017 en 2018 al de derde gouden plak op dit (niet-olympische) onderdeel. Ze won in Berlijn ook de ploegenachtervolging en werd in 2019 de wereldkampioene tijdrijden op de weg.

Kyra Lamberink slaagde er niet in een medaille te veroveren op de 500 meter tijdrit. Lamberink plaatste zich als zesde voor de finale en daarin werd ze achtste en laatste. De Duitse Lea Sophie Friedrich veroverde de wereldtitel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl