NOS Voetbal

Geen Jans, maar welke Nederlanders beginnen wel aan Amerikaanse competitie?

Nu de rookwolken zijn opgetrokken na het veelbesproken vertrek van trainer Ron Jans bij FC Cincinnati zal er in de Amerikaanse voetbalcompetitie MLS weer over voetbal worden gepraat. Vandaag begint het nieuwe seizoen. Jans zit dus niet op de bank, maar welke Nederlanders zijn dit weekeinde wel van de partij?

Siem de Jong is voorlopig de laatste naam in het rijtje Nederlanders dat dit weekend zijn opwachting maakt in de Amerikaanse Major League Soccer. De 31-jarige middenvelder vertrok vorige week naar FC Cincinnati en is één van de in totaal elf voetballende landgenoten die beginnen aan het 25ste seizoen van de Amerikaanse voetbalcompetitie.

Maikel van der Werff

Naast De Jong is ook oud-PSV'er Jürgen Locadia de gelederen van Cincinnati komen versterken, terwijl Maikel van der Werff er al onder contract stond. Zij moeten de club weer omhoog zien te brengen nadat ze vorig seizoen als laatste was geëindigd in de Eastern Conference.

Van Locadia wordt veel verwacht. Hij is een van de 'designated players': spelers voor wie een uitzondering wordt gemaakt in het salarisplafond, ook wel de 'Beckham-regel' genoemd. Elke club mag maximaal drie spelers een hogere beloning aanbieden.

Gezelschap van Jaap Stam?

De kans bestaat dat de ploeg alsnog een Nederlandse trainer krijgt. Algemeen directeur Gerard Nijkamp liet eerder weten dat Jaap Stam op een shortlist staat als opvolger van Jans.

Eloy Room, een van de twee Nederlandse doelmannen

Een ander contingent met landgenoten is neergestreken in Columbus, de hoofdstad van de staat Ohio. Youness Mokthar, Vito Wormgoor en Eloy Room vormen de Nederlandse colonne bij Columbus Crew.

Wormgoor belandde na een avontuur bij Aalesunds FK en SK Brann in Noorwegen bij 'The Crew'. Ploeggenoot Mokthar is al wat langer buiten beeld. Na zijn jaren bij PEC Zwolle en FC Twente streek hij neer bij Al-Nassr (Saudi-Arabië), keerde terug in Zwolle en ging vervolgens langs MKE Ankaragücü (Turkije) en Stabaek IF (Noorwegen).

Doelman Room stapte na een sterk optreden met Curaçao bij de Gold Cup (het kampioenschap van Noord- en Midden-Amerika) over van PSV naar Columbus en groeide in zijn eerste seizoen uit tot een publiekslieveling.

Kenneth Vermeer

Ook Los Angeles FC heeft een Nederlandse doelman. Kenneth Vermeer is een van de nieuwe namen bij de ploeg die hard bezig is het mondaine LA Galaxy te overvleugelen in de 'City of Angels'.

LAFC eindigde het reguliere seizoen in de Western Conference als koploper, maar ging in de halve finales van de play-offs verrassend onderuit tegen de latere kampioen Seattle Sounders. Dit seizoen behoren ze weer tot de favorieten.

Aan de westkust ligt ook de club van Danny Hoesen: San Jose Earthquakes. De spits dook in 2012 ineens op bij Ajax, maar kon het - ondanks een goal in de Champions League tegen FC Barcelona - niet waarmaken bij de Amsterdammers.

In San Jose, waar ook Goeram Kasjia en Valeri Kazaisjvili (oud-Vitesse) onder contract staan, kwam Hoesen in 102 duels tot 25 doelpunten. Alleen in 2017 leidde dat tot een plek in de play-offs.

Danny Hoesen

Bij zijn overstap in 2017 trad hij in de voetsporen van landgenoten Guus Hiddink en Hans Kraay jr. die in 1980 voor de voorloper SJ Earthquakes speelden, toen nog samen met de Noord-Ierse legende George Best.

Johan Kappelhof speelt van alle Nederlanders het langst in de Amerikaanse competitie. De oud-speler van FC Groningen ging in 2016 naar Chicago Fire en niet zonder succes. In 2017 werd hij als eerste Nederlander ooit verkozen in het MLS All Star Team. Met zijn club haalde hij in zijn debuutseizoen de play-offs, maar daar bleef het - ook in de daaropvolgende jaren - bij.

Succes voor Leerdam

Succes was er wel voor Kelvin Leerdam, die aan zijn tweede seizoen bij de Seattle Sounders begint. Leerdam veroverde vorig seizoen de titel ten koste van Toronto FC, mede dankzij een treffer van zijn voet in de finale. De website van de MLS plaatste hem eerder deze week bij de beste vijf rechtsbacks van de competitie.

Ook Alexander Büttner is neergestreken in de Verenigde Staten. Zijn carrière bracht hem al in Engeland, Rusland en België en tegenwoordig verdedigt hij de kleuren van New England Revolution, de club waar Dave van den Bergh assistent is.

Frank de Boer

Coach Frank de Boer van Atlanta United opent de competitie met een uitwedstrijd tegen Nashville SC. Zijn seizoen is echter al begonnen. In de Champions League drong zijn ploeg afgelopen woensdag door tot de kwartfinales.

Atlanta is de kampioen van 2018 en gaat met De Boer op jacht naar de tweede landstitel in de clubhistorie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl