Protest bij Franse filmprijzen om regisseur Polanski, actrices lopen weg
In Parijs is gisteravond fel geprotesteerd bij de uitreiking van de belangrijkste Franse filmprijzen, de Césars. Het protest richtte zich op filmmaker Roman Polanski (86), die genomineerd was voor twaalf prijzen, waaronder die voor beste regisseur en voor beste film.
Polanski wordt ervan beschuldigd dat hij in 1975 een vrouw heeft verkracht en twee jaar later in de Verenigde Staten een 13-jarig meisje heeft gedrogeerd en verkracht. Ook een aantal andere vrouwen beschuldigen de filmmaker van seksueel misbruik.
"Als verkrachting een kunst is, verdient Polanski alle prijzen", riepen tientallen feministen op de stoep van concertzaal Salle Pleyel, in het centrum van de stad. Het kwam tot botsingen met de politie, die traangas inzette.
'Polanski symbool voor breder probleem'
Het protest is niet alleen gericht tegen Polanski, zegt correspondent Frank Renout. "Volgens een feministische organisatie die ik erover heb gesproken is hij symbool voor hoe er in Frankrijk niet wordt opgetreden tegen verkrachters en pedoseksuelen."
Een groep vrouwen met vuurwerk probeerde de rode loper op te komen.
De regisseur was genomineerd voor zijn nieuwe film J'Accuse, over de geruchtmakende Dreyfus-affaire van eind 19e eeuw, toen een Frans-Joodse kapitein onterecht werd beschuldigd van hoogverraad. Polanski en zijn crew zijn niet bij de uitreiking. De regisseur zegt een "publieke lynchpartij" te vrezen. Hij bracht de aantijgingen in verband met antisemitisme, het onderwerp van de film.
Het protest ging ook in de zaal nog door. De film van Polanski kreeg uiteindelijk drie onderscheidingen, waaronder die voor beste film en beste regie. Toen die laatste werd aangekondigd, stonden verschillende actrices op en verlieten de zaal.
Bestuur opgestapt
De discussie over de nominaties is zo hoog opgelopen dat het (volledig uit mannen bestaande) bestuur van de César Academy collectief is opgestapt. De Franse minister van Cultuur heeft de nominaties van J'Accuse een "slecht signaal" genoemd. Talloze actrices en feministen reageerden diep verontwaardigd.
"Polanski onderscheiden is spugen in het gezicht van slachtoffers", zei actrice Adèle Haenel, die naar eigen zeggen als kind is misbruikt door een andere regisseur. Zij vindt dat Frankrijk wat betreft #MeToo de boot gemist heeft. Haenel was een van de actrices die de zaal verlieten toen Polanski de prijs voor beste regie kreeg.
Polanski krijgt overigens nog wel steun van prominenten, zoals Brigitte Bardot. Die sprak zich al vaker uit tegen #MeToo en liet kort voor de Césars weten dat de omstreden regisseur in haar ogen geen blaam treft.
"We zouden hem dankbaar moeten zijn dat hij leeft en de Franse cinema behoedt voor middelmatigheid", schreef ze op Twitter. "Ik beoordeel hem op zijn talent en niet zijn privéleven."