Vinícius Júnior viert een doelpunt voor Real Madrid
NOS Voetbal

Talentvolle tieners schitteren niet langer in Barcelona, maar juist in Madrid

  • Jesper van Aken

    redacteur Sport

  • Jesper van Aken

    redacteur Sport

25 november 2012. Het is een belangrijke datum voor FC Barcelona en z'n jeugdopleiding La Masia. Niet omdat er die avond met 4-0 wordt gewonnen van Levante, want van zulke gemakkelijke zeges zijn er veel in de geschiedenis van de Catalaanse club.

Maar op die bewuste avond in Valencia bestaat het hele elftal uit La Masia-spelers, nadat Martín Montoya voor rust de geblesseerde Dani Alves heeft vervangen. Ook de coach van dat elftal, Tito Vilanova, is een product van de vermaarde opleiding.

Het is het hoogtepunt in de historie van de veelgeprezen kraamkamer van Barcelona. 'Els 11 de La Masia' valt er nog altijd te lezen op het trainingscomplex. De elf van La Masia.

Het elftal dat het in 2012 opnam tegen Levante, waar rechtsback Dani Alves nog voor rust werd vervangen door Martín Montoya

Sinds de jeugdopleiding een van de beste generaties ooit voortbracht, met spelers als Lionel Messi, Andrés Iniesta, Xavi, Gerard Piqué en Sergio Busquets, lijken nieuwe wereldtoppers er niet meer rond te lopen. Steeds vaker geeft Barcelona enorme bedragen uit om versterkingen binnen te halen.

In het recente verleden kwamen Philippe Coutinho (145 miljoen euro), Ousmane Dembélé (125 miljoen euro) en Antoine Griezmann (120 miljoen euro) voor recordbedragen naar de Catalaanse hoofdstad. Voor Frenkie de Jong werd afgelopen zomer 75 miljoen betaald aan Ajax.

De laatste die de stap van La Masia naar het eerste elftal van Barcelona zette, is de 28-jarige Sergi Roberto. Dit jaar klopt de 17-jarige Ansu Fati op de deur, maar hij is nog lang geen vaste waarde.

2010: Messi met de gouden bal, geflankeerd door Iniesta en Xavi die tweede en derde werden bij de verkiezing

Het is een trend in Barcelona die ook correspondent Edwin Winkels opvalt. "Dit is al een tijdje aan de gang en er wordt veel over gesproken hier. Vorig seizoen speelden ze voor het eerst zelfs een duel zonder Masia-jongen. Uit bij Celta de Vigo was dat, waar Messi wegens een blessure ontbrak. Het schetst toch een beetje wat hier gebeurd is de laatste jaren."

Gaten in selectie

La Masia lijkt slachtoffer te zijn geworden van de druk om altijd en overal te presteren. De club kan en wil het zich tegenwoordig niet veroorloven een jaar geen prijzen te pakken. "Dat is ook politiek", legt Winkels uit.

"Ze hebben de laatste jaren veel gekocht om gaten in de selectie op te vullen. Dat zag je deze winter ook weer. Carles Pérez, een veelbelovende aanvaller, wordt verhuurd aan AS Roma en vervolgens kopen ze Martin Braithwaite van Leganés. Dat tekent de cultuur van de club. Ze scouten voortdurend, maar de spelers van La Masia krijgen geen kans."

Ansu Fati, een van de weinige spelers die wel wist door te breken bij Barcelona

Pérez zelf haalde deze week hard uit naar Barcelona en de manier waarop de club z'n eigen jeugd behandelt. "Het doet mij pijn hoe ze op het laatst met mij omgegaan zijn", laat de 22-jarige aanvaller optekenen in de Catalaanse sportkrant El Mundo Deportivo. "Ze praten altijd veel over de jeugdopleiding, maar als puntje bij paaltje komt, geven ze niet thuis."

Real heeft toekomst al in huis

Wie tegenwoordig jonge spelers bij een Spaanse topclub in actie wil zien, moet bij Real Madrid zijn. In de Spaanse hoofdstad ziet men geregeld jonge talenten in de basis staan. Een opvallende trend, omdat de Madrileense club van oudsher de reputatie geniet met geld te smijten om wereldtoppers in huis te halen. De in 2015 bij Real afgezwaaide doelman Iker Casillas was jarenlang de enige speler uit de eigen jeugdopleiding die erin was geslaagd tot vaste waarde van het eerste elftal uit te groeien.

Inmiddels heeft Real Madrid met spelers als Rodrygo (19 jaar), Vinícius Júnior (19 jaar) en Federico Valverde (21 jaar) een lichting zeer beloftevolle spelers in huis. Er is echter wel een kanttekening. "Vergis je niet. Deze jongens komen niet uit de jeugdopleiding van Real Madrid, maar zijn door de club op jonge leeftijd gekocht", reageert Juan Castro, die voor de Madrileense sportkrant Marca het voetbal volgt.

Vinícius Júnior, een van de grote talenten van Real Madrid

Het is een nieuwe koers die de Madrileense club vaart. Niet meer enorme bedragen betalen voor gerenommeerde wereldsterren, maar grote talenten binnenhalen en deze zelf verder ontwikkelen.

"Dit is sinds een paar jaar het beleid", vervolgt Castro. "Real koopt sowieso liever dan dat het zelf opleidt. Maar de prijs voor de hedendaagse wereldtoppers is zo hoog geworden. De nieuwe David Beckham, Figo of Cristiano Ronaldo krijg je niet meer voor een redelijke prijs."

Geen plek

"Real volgt nu een heleboel jonge talenten over de hele wereld en koopt deze op het moment dat ze nog maar een contract voor één jaar hebben bij hun club. Die situatie maakt het er trouwens niet makkelijker op voor talenten om daadwerkelijk door te breken naar het eerste elftal. Simpelweg omdat er geen plek voor ze is."

Een aantal van deze aankopen wordt meteen onderdeel van de selectie van het eerste elftal. Toch verhuurt Real ook veel spelers eerst aan Spaanse clubs of de Europese subtop. "Dat aantal zal ongeveer fiftyfifty zijn", weet Castro. "Maar ook de spelers die gelijk aansluiten bij het eerste elftal krijgen de tijd om zich aan te passen."

"In tegenstelling tot de wereldsterren mogen zij een keer een mindere wedstrijd spelen. De fans willen gewoon goede spelers op het veld en zolang er gewonnen wordt, vinden ze het mooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl