NOS Nieuws

Verkoop elektrische fietsen blijft groeien, weer meest verkochte nieuwe fiets

De populariteit van de elektrische fiets blijft groeien in Nederland. Het afgelopen jaar werd het recordaantal van 420.000 nieuwe e-bikes verkocht, 2,6 procent meer dan het jaar ervoor.

De elektrische fiets is voor het tweede jaar op rij het meest verkochte type fiets in Nederland, met een marktaandeel van 41,7 procent. Daarna volgen de stadsfiets (32,9 procent) en de kinderfiets (10,9 procent).

De totale omzet uit de verkoop van nieuwe fietsen steeg voor het zevende jaar op rij, naar 1,25 miljard euro. Bijna 70 procent van de marktomzet werd gehaald uit de verkoop van e-bikes, wat neerkomt op 868 miljoen euro. Dat is meer dan twee keer zoveel als in 2014, blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en onderzoeksbureau GfK.

Weer miljoen nieuwe fietsen

In 2018 steeg de totale fietsverkoop met 6 procent ten opzichte van 2017. Vorig jaar stabiliseerde de verkoop: voor het tweede jaar op rij werden er iets meer dan een miljoen nieuwe fietsen verkocht.

Consumenten betaalden vorig jaar gemiddeld 1243 euro voor een nieuwe fiets, het hoogste bedrag ooit. Dat record is vooral te danken aan de verkoop van elektrische fietsen. Voor een e-bike werd gemiddeld 2067 euro betaald.

Volgens RAI Vereniging en BOVAG is de vakhandel bij consumenten nog altijd verreweg het populairst. Driekwart van de fietsen wordt daar aangeschaft. De scheidslijn tussen online en offline verkoop wordt daarbij steeds dunner.

Leasefiets

Dit jaar zijn de fiscale regels voor de fiets van de zaak vereenvoudigd en geldt een bijtelling van 7 procent voor een zakelijke fiets die ook privé wordt gebruikt. Aanbieders van leasefietsen spelen hierop in. RAI Vereniging en BOVAG verwachten daarom dat de nieuwe regels dit jaar de verkoop van e-bikes verder zullen stimuleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl