Het is rustig op de piste in Livigno
NOS Nieuws

Corona-maatregelen treffen Italiaans skidorp: 'Het lijkt of iedereen weg is'

 • Mattijs van de Wiel

  verslaggever

 • Mattijs van de Wiel

  verslaggever

Het sneeuwt in Livigno, de pistes liggen er prachtig bij. In de verste omtrek van het Noord-Italiaanse ski-gebied is er geen spoor van het coronavirus gevonden. En toch doet het virus zich gelden.

Bij de plaatselijke VVV zagen ze het dorp in een paar dagen leeglopen. Op zaterdagavond waren alle 12.000 hotelbedden nog bezet. Gisteren was ineens 38 procent van de bedden beschikbaar. Wintersporters bleken massaal vroegtijdig naar huis te zijn gegaan. "En dat terwijl hier helemaal geen corona heerst", zegt VVV-directeur Luca Moretti. "De brandhaard is hier 300 kilometer vandaan. Maar mensen vluchtten. Het lijkt wel fictie."

Trieste sfeer aan tafel

Niet alleen de huidige skiërs zijn weg. Ook meer dan de helft van de boekingen zijn voor de komende weken geannuleerd. Hoteleigenaren doen er nu alles aan om hun gasten gerust te stellen. "Aan de tafels heerste een trieste sfeer, het ging alleen maar over Corona", zegt de serveerster van hotel Margherita.

Correspondent Mustafa Marghadi staat zelf op de ski's in Livigno en hoort dat daar afgelopen week een derde van de wintersportgasten weer naar huis is gegaan:

Talloze annuleringen van wintersportvakanties in Italë

De vertrekkers bleken niet zozeer het virus te vrezen, maar vooral de maatregelen in hun eigen landen. Ze waren bang dat ze niet naar huis zouden kunnen of dat ze in quarantaine moeten.

"Ons probleem is dat we bij dezelfde grote regio Lombardije horen", zegt Moretti van de VVV. "Maar we zijn veel meer op Zwitserland gericht. Dat is één tunnel hier vandaan. En daar is er geen corona. Er is hier geen enkel risico."

Maar Livigno moet wel dezelfde noodmaatregelen naleven als de rest van Lombardije. Dus moesten après-ski-bars om 18:00 uur dicht. Een onzinnige en nutteloze maatregel, vinden de stamgasten van een van de barretjes onderaan de pistes. "Want de restaurants mochten wel gewoon open blijven en de skiërs gaan wel samen in de cabineliften." Die maatregel is gisteravond opgeheven. Maar het droeg volgens de stamgasten wel bij aan een onterechte angstsfeer.

Kinderen moeten medaille-uitreiking missen

Ook kinderen die hier op vakantie zijn merken de gevolgen van de corona-maatregelen. Op donderdag houden de skischolen de traditionele skiraces. Een reuzenslalom met echte tijdwaarneming. Daarna is normaal gesproken de grote medaille-uitreiking op het podium. "Het hoogtepunt van de week", zegt skileraar Fausto. Maar tot teleurstelling van de kinderen mag de medaille-uitreiking niet doorgaan, omdat er geen groepen mensen mogen samenkomen.

 • NOS
  De reuzenslalom staat klaar...
 • NOS
  ...maar het podium blijft leeg, want de prijsuitreiking mag niet doorgaan.

De vakantiegangers die voortijdig zijn vertrokken kwamen vooral uit Midden-Europese landen, waarvan sommige beperkingen hebben opgelegd aan reizigers vanuit Italië.

De Nederlandse familie die samen aan een lange tafel zit heeft nooit overwogen om naar huis te gaan. De uittocht is wel opgevallen. "We komen hier al 26 jaar", zegt de moeder. "Zondag was het drukker dan ooit maar twee dagen later leek het of iedereen weg is." Maar dat heeft ook voordelen, zegt iemand aan tafel. "Het is heerlijk rustig op de piste."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl