Lagerhuisvoorzitter Sir Lindsay Hoyle in de doorgang
NOS NieuwsAangepast

Geheime doorgang ontdekt in Brits parlement

Onder het Britse parlement in Londen is een geheime doorgang ontdekt die dateert uit 1660. De passage werd ooit gebouwd naar aanleiding van de kroning van koning Charles II, die regeerde van 1660 tot 1685 - jaren waarin de Britten enkele oorlogen uitvochten met de toenmalige Nederlandse Republiek.

De doorgang werd gebouwd om gasten die bij de kroningsplechtigheid waren de kans te geven om door te steken naar Westminster Hall, die naast het huidige Lagerhuis ligt. Daar kregen ze ter ere van de nieuwe koning een banket aangeboden.

De ontdekking spreekt in Groot-Brittannië tot de verbeelding, omdat de passage lange tijd is gebruikt door parlementariërs en hoogwaardigheidsbekleders. Onder hen was de schrijver Samuel Pepys, bekend van zijn dagboek, die onder Charles II een vooraanstaande rol speelde.

Dik metselwerk

Na verloop van tijd werd de doorgang geblokkeerd en raakte hij in de vergetelheid. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam hij weer tevoorschijn bij werkzaamheden die nodig waren na de zware Duitse bombardementen op Londen. De passage werd toen meteen weer afgesloten en opnieuw vergeten.

Er is weliswaar in 1895 een koperen gedenkplaat aangebracht, maar die is in de loop der jaren verdwenen achter dik metselwerk. De aan de passage grenzende ruimte werd tot drie jaar geleden als kantoor gebruikt door de parlementariërs van Labour. Daarvoor was het een garderobe.

  • Parliament UK
    De kamer met de toegang naar geheime ruimte
  • Parliament UK
    De ingang zat verborgen achter een deurtje
  • Parliament UK
    De teksten die de bouwvakkers achterlieten

De architectuurhistoricus van het parlement ontdekte het bestaan van de doorgang bij archiefonderzoek. Tussen de stukken trof zij plattegronden die wezen op het bestaan van een geheime houten deur in de ruimte, die met enige moeite door de slotenmaker van het parlement kon worden geopend.

"Toen we goed keken zagen we een piepklein sleutelgat van koper, dat niemand ooit gezien had. Iedereen dacht dat het een stoppenkast was", zegt een van de ontdekkers, die "totaal verrast" waren door de ontdekking.

Verrassend was vervolgens de ontdekking dat de verlichting in de doorgang nog werkte. Er zat een lamp uit de jaren 50 in de fitting met het opschrift "Property of H.M. Government" (regeringseigendom).

Er werden verder 19e-eeuwse potlood-opschriften teruggevonden van de bouwvakkers die na een grote brand in 1834 werkten aan het herstel van de parlementsgebouwen. "Deze ruimte is afgesloten door Tom Porter, die dol was op old ale", schreef een van hen in 1851 met potlood op de muur, verwijzend naar de in Engeland nog altijd veel gedronken biersoort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl