NOS Schaatsen

Kanshebber Ter Mors kan op WK sprint ook zomaar twaalfde worden

Ter Mors: 'Niet vanzelfsprekend dat ik hier sta'

De start van het seizoen kon niet beter voor Jorien ter Mors. Ze won begin november de 500, de 1.000 én de 1.500 meter bij de allereerste wedstrijd van deze schaatswinter, de kwalificatie voor de eerste reeks wereldbekerwedstrijden. Het was een geweldige rentree na een jaar afwezigheid door een knieoperatie.

Maar Ter Mors viel daarna ver terug. Zo ver, dat de drievoudig olympisch kampioene zich door een dramatisch NK afstanden niet kwalificeerde voor de EK en WK afstanden en de rest van het wereldbekerseizoen. Dit weekend hoopt Ter Mors haar seizoen toch nog goed af te sluiten, bij de WK sprint in Hamar.

"Het was niet vanzelfsprekend dat ik hier aan de start zou staan", vertelt Ter Mors in aanloop naar het toernooi. "Het ging heel goed begin dit seizoen, maar ik zat nog in een traject om te zorgen dat de knie beter werd. Helaas werd ik ziek en had ik het ook mentaal gewoon even niet op een rijtje", verklaart Ter Mors haar terugval.

Ter Mors: 'Ik kan nog niet peilen waar ik sta'

"Ik rij nu weer echt veel beter en het voelt weer een beetje zoals tijdens het kwalificatietoernooi. Maar ik kan moeilijk peilen hoe het echt gaat. De races zijn nog wisselvallig qua niveau. Het kan zomaar een heel goed weekend worden of een solide weekend. En ik hoop niet een slecht weekend."

Als Ter Mors de juiste vorm kan vinden, rekent ze zichzelf ondanks haar matige seizoen direct weer tot de kanshebbers. "Ja, dat denk ik wel. Dit is een heel andere wedstrijd dan bijvoorbeeld een WK afstanden. Dan moet je één goede race rijden om te winnen. Dit weekend moet je vier goede races tijden. Dat is vaak moeilijker gebleken dan één goede race rijden."

De 500 meter is voor Ter Mors de cruciale afstand. Op de 1.000 meter moet ze zelf het verschil maken, op de 500 is bijblijven het credo. "De 500 is nooit echt mijn ding geweest. Ik moet daar proberen de schade te beperken, dat is voor mij het doel."

Ter Mors: 'Het lijntje om succesvol te zijn is heel dun'

Ter Mors, in 2018 als eens wereldkampioene sprint, kan naar eigen zeggen dus meedoen voor de podiumplaatsen. Maar dan moet wel alles kloppen. Want anders kan ze ook twaalfde of dertiende worden. "Dat zou zomaar kunnen ja, dat is wel zo", lacht Ter Mors.

"Het lijntje om succesvol te zijn is heel dun. Maar ik zit goed in mijn vel, voel me lekker en heb zin om te racen. Ik ben blij dat ik hier weer sta en weer gewoon mee kan doen. Dat zorgt voor veel positieve energie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl